Stidite se društva koje odbacuje svaku vrstu različitosti

Piše: Snježana Aničić

LGBTI osobe se svakodnevno susreću sa brojnim problemima. Vrijeđanje, odbacivanje, nasilje samo su neki od njih. Bh. društvo ne želi da prihvati drugačije. Podrška i prihvatanje od strane porodice su od još veće važnosti. Nerijetko se događa da društvo utiče i na odluku roditelja da li će svoje dijete prihvatiti ili odbaciti, samo zato jer se izjasnilo kao LGBTI osoba.

“Prijatelji su mi oduvijek bili velika podrška i oslonac u životu, što se nije promijenilo ni kada sam im saopštila da volim djevojke. Na prvu sam naišla na prihvatanje, bilo da se radi o osobama koje poznajem duže ili kraće vrijeme. Kada su u pitanju prijatelji, nemam niti jedno loše iskustvo, što je izuzetno rijetko na ovim prostorima”, govori feministkinja i LGBTI aktivistkinja Tatjana Aničić.

Sebe opisuje kao iskrenu, emotivnu, tvrdoglavu i osobu koja ne podnosi nepravdu. A nepravde je mnogo u bh. društvu kada su u pitanju LGBTI osobe. Svaka podrška i razumijevanje su od velike pomoći, a to potvrđuje i Tatjana.

“Proces autovanja je oslobađajući, kako na ličnom, tako i na nivou čitave zajednice, ali svakako treba voditi računa o vlastitoj sigurnosti i spremnosti na rizik koje ono donosi. Ako je život jedan, važno je zapitati se koliko se isplati provesti ga pored osoba koje nas ne vole i ne prihvataju značajan segment naše ličnosti”, naglašava Tatjana.

Njena najveća podrška je sestra. Ističe da je podrška od strane porodice jako bitna, jer njihovo odbacivanje najviše boli.

Tatjana LGBTI osobama poručuje da sebi budu na prvom mjestu, da su divni upravo takvi kakvi jesu, te da njihova uloga nije da se uklapaju u nametnute kalupe. Njeno mišljenje je da je društvo to koje treba da se mijenja.

“Roditeljima LGBTI osoba bih poručila da su oni osobe do kojih nam je najviše stalo, čija nam je podrška nezamjenjiva, da ne treba da se stide svoje djece nego okruženja koje odbacuje svaku vrstu različitosti”, istakla je Tatjana.

Tekst je dio Škole za studente/ice novinarstva i komunikologije i mlade novinare/ke – Odgovorno novinarstvo: LGBTI osobe i mediji, koja je održana od 15. do 17. marta 2017. godine.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!