Svaki izlazak iz ormara doprinosi boljem prihvaćanju LGBT osoba

08. 01. 2014

barbaraNova njemačka ministrica zaštite okoliša, Barbara Hendricks, autirala se krajem decembra u intervjuu koji je dala za The Rheinische Post.

Barbara Hendricks, već 20 godina članica Socijaldemokratske stranke, u intevjuu je izjavila da će novogodišnje praznike provesti sa svojom životnom partnericom.

Kao aktivna zagovarateljica prava LGBT osoba u parlamentu na Barbarinu seksualnu orijentaciju se gledalo kao na “javnu tajnu”, izavio je portal queer.de, koji je dodao da je svojim javnim istupom postala prva autovana lezbejka u kabinetu ministra.

Portal Queer.de takođe piše da svaki izlazak iz ormara doprinosi boljem prihvaćanju istospolnih odnosa.

Njemačka, u zadnjih nekoliko godina, mnogo napreduje kada su u pitanju prava LGBT osoba i sigurno tome doprinosi i javno autovanje važnih političkih aktera.

U prethodnoj vladi ministar vanjskih poslova, Guido Westerwelle, je takođe bio otvoreno gej, kao i trenutni gradonačelnik Berlina, Klaus Wowereit, koji je prvi otvoreno gej gradonačelnik.

Politike borbe za ravnopravnost LGBT osoba postale su prioritet u državama Evrope. Pitanje je kada će političari i političarke u regiji, pa i u Bosni i Hercegovini shvatiti bitnost jednakosti svih ljudi, te početi zagovarati i prava LGBT osoba.

Piše Redakcija portala

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!