Švicarska: Homofobija i transfobija zabranjene zakonom

04. 10. 2018
Mathias Reynard vodio je kampanju za zakonsko kažnjavanje homofobije i transfobije u Švicarskoj

Izvor: Transserbia.org
Foto: Mathias Reynard / Twitter

Švicarska je izmijenila svoj krivični zakon na način da će osobe koje budu ispoljavale homofobiju ili transfobiju prema drugima biti suočene sa istom kaznom kao za ispoljavanje rasizma.

Švicarski Nacionalni savjet (njem. Nationalrat, ili Donji dom) glasao je sa 118 prema 60 glasova za izmjenu krivičnog zakona, a oni/e koji/e od sada budu kršili/e zakon bit će suočeni/e sa zatvorskom kaznom u trajanju do tri godine.

Mathias Reynard, koji je predložio zakon, slavio je njegovo izglasavanje. Na društvenoj mreži Twitter napisao je: “Pobjeda! Sa 118 na prema 60 protiv i 5 uzdržanih, Nacionalni savjet je prihvatio moju parlamentarnu inicijativu protiv homofobije i transfobije! Veliki uspjeh za ljudska prava! Konačni odgovor u decembru na zasjedanju Savjeta kantona (nem. Ständerat, Gornji dom).”

Nakon glasanja, Reynard je izjavio: “Homofobija nije mišljenje. Homofobija je zločin. Jedna u pet gej osoba pokuša da izvrši samoubistvo, polovina njih prije navršenih 20 godina. Ova pobjeda šalje snažnu poruku. Već sam dobio na hiljade reakcija.”

U razgovoru za švicarski dnevni list Le Temps, Rene Schegg, generalni sekretar LGBTQ grupe Pink Cross izjavio je: “Današnja odluka predstavlja važan korak. Vrlo vjerovatno je da će ova promjena utjecati na bolje rangiranje Švicarske na listi Međunarodnog udruženja LGBTI osoba, gde je naša zemlja trenutno na 22. mestu, iza Estonije i Mađarske.”

Nakon pobede, Reynard je potvrdio da planira da uvede bračnu jednakost u Švicarskoj. Od 2007. godine ova zemlja nudi istospolna partnerstva, ali ovi parovi nemaju ista prava kao heteroseksualni supružnici kada su u pitanju porezi, fertilitet, socijalna zaštita i usvajanje djece.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!