Tjedan ponosa u Zagrebu: Pogledajte program!

07. 06. 2016

jos hrvatska ni propala jpgIzvor i foto: Zagreb Pride

U Zagrebu je u toku Tjedan ponosa / Pride Week povodom predstojeće 15. po redu povorke ponosa koja će se održati 11. juna. Program je počeo u petak, 3. juna, a dešavat će se do narednog petka, 10. juna, dan prije povorke ponosa.

Tjedan ponosa obilježit će radionica transparenata i ukrasa za predstojeću povorku ponosa Kvir kreativa na Šnjefki, koja će se održavati i svakog dana od ponedjeljka do petka (osim srijede, koja će biti dan odmora). Radionice se dešavaju u garaži Prajdove kuće na Trešnjevci (Vinička 5), a traju od 14 do 17 h.

U nastavku donosimo i druge događaje koji će se održati u sklopu Pride Weeka, pored spomenute radionice transparenata.

Radionica Trans Aid, 7. juni, 17:00 – 18:30 @ MaMa (Preradovićeva 18)

Radionica – povezanost seksualne orijentacije i rodnog identiteta s posebnim osvrtom na biseksualnost i panseksualnost te nebinarne rodne identitete. Radionica je osmišljena na način da se sudionice/i podijele/i u manje grupe te da svaka grupa dobije određeni pojam/podtemu o kojem treba diskutirati te zaključke svoje diskusije podijeliti s ostalima što će voditi ka zajedničkoj diskusiji.

Roza Hipnoza: “Di su pare?”, 7. juni, 19:00 – 21:00 @ Booksa (Martićeva 14d)

“Di su pare?” je tribina o financiranju LGBT nevladinih udruga i organizacija civilnog društva. Imaju li LGBT udruge brdo para? Otkud im te pare i na što se troše? Je li Povorka ponosa na teret državnog proračuna? Kako se uopće financira Povorka ponosa? Koji su sve postojeći izvori financiranja? Koliko točno novaca iz proračuna je namijenjeno…?

Love Free or Die, 7. juni, 20:30 – 22:00 @ MaMA (Preradovićeva 18)

Love Free or Die, SAD, 2012, Redatelj: Macky Alston, Trajanje: 82 min. Love Free or Die je film o čovjeku čije su dvije glavne strasti u direktnom konfliktu: ljubav prema Bogu i ljubav prema njegovom partneru Marku. Gene Robinson je prvi autani gej koji je postao biskup u povijesti kršćanstva. Film prati Robinsona po crkvama…

Kvirskoteka, 8. juni, 19:30 @ LGBT Centar (Petrinjska 27)

Nećete vjerovati! Još jedan LGBTIQ kviz! Mislite da ste već bili/e na previše kvizova i ljuti/e ste jer još uvijek niste pobijedile/i? Dosta vam je pitanja s godinama, zastavama i statistikama? Možda nikad niste sudjelovali/e na kvizu? Još bolje! Ovogodišnje izdanje gotovo tradicionalnog kviza Tjedna Ponosa negdje je između glamura i treša.

Radionica bubnjevi, 8. juni, 9. juni, 10. juni, 17:00 – 20:00 @ Attack (Pierottijeva 11)

Zagreb Pride poziva sve vas koji želite glasno izraziti svoj ponos ili jednostavno volite bubnjeve da se priključite bubnjarskoj sekciji Prajda. Na radionicama ćete moći naučiti osnovnu tehniku sviranja, pohvatati osnovne ritmove i osjećaj za sviranje u grupi. Osiguravamo bubnjeve i sve alatke, no ograničen broj bubnjeva ograničava i broj polaznika. Naravno ako netko ima svoj bubanj dobrodošao je….

Radionica vogueanja, 8. juni, 9. juni, 10. juni, 19:00 – 21:00 @ EKScena (POUZ) (Vukovarska 68)

Uvježbavanje koreografije za Povorku ponosa / vogue radionica. Vogue je ples koji je posebno vezan za LGBTIQ zajednicu. Nastao je u 70-im i 80-im godinama prošlog stoljeća u Harlemu, a razvile su ga ponajviše gej i transrodne osobe. Vogue se i danas dalje razvija i pleše, održavaju se vogue balovi i radionice.

Franko Dota: Bio jednom “protuprirodni blud”, 8. juni, 20:00 – 21:30 @ Booksa (Martićeva 14d)

Bio jednom “protuprirodni blud”: homoseksualnost u jugoslavenskom socijalističkom kaznenom pravu. Franko Dota, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Zagreb Pride. Prvim Krivičnim zakonikom socijalističke Jugoslavije iz 1951. muški suglasni istospolni seksualni čin postao je kazneno djelo za koje su sudovi mogli izreći kaznu do dvije godine zatvora.

Mama, možemo li malo popričati?, 9. juni, 18:00 – 18:00 @ Centar za ženske studije (Dolać 8)

Kao roditelju vam je teško pristupiti vašem LGBT djetetu? Muče vas razne dvojbe i strahovi o kojima nemate s kim popričati? Ili ste s druge strane LGBT osoba koja razmišlja o tome treba li se ili ne treba OUT-ati svojim roditeljima?

Nagon za slobodom / Urge for Freedom – Zvonimir Novak, 9. juni, 21:00 – 23:00 @ Baza (Adžijina 11)

Povezujući neke od svojih crteža s citatima Emme Goldman, Pëtra Kropotkina, Gustava Landauera i drugih anarhističkih i socijalističkih teoretičara_ki, Zvonimir Novak nam sam ocrtava koordinate unutar kojih valja promatrati njegove radove. Spajanjem scena seksa i citata koji se tiču države, moći i kapitalizma, on bitno upozorava kako se na seksualne prakse i odnose.

Pride Info punkt @MaMa

Od 3. do 10. juna svaki dan osim vikendom, od 14 do 18h Pride Info Punkt @net.kulturni klub MaMa, Preradovićeva 18…

Lijepa za Prajd / Beautiful for Pride, 10. juni, 17:00 – 19:00 @ Pride garaža (Vlnička 5)

Prepustite se rukama iskusnih umjetnica koje će urediti vaš predugi undercut, srediti vrhove, predložiti možda novi look za 15. Povorku ponosa. Samo šišanje se odvija po principu donacije (ubacite koju kunu, koliko već možete). Budimo svi/e zajedno – lijepi/e za Prajd!

 

Više o programu pogledajte ovdje, u slučaju da smo mi nešto propustili/e 🙂

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!