Vandali zapalili zastave Zagreb Pridea na Trgu bana Jelačića

06. 06. 2016

zastava_palezIzvor: Crol.hr
Foto: Zagreb Pride

Dvojica muškaraca u kasnim dvadesetim godinama, u noći 5. juna, nešto prije dva sata, pokušali su zapaliti zastavu Zagreb Pridea koja je od prošlog četvrtka istaknuta na Trgu bana Jelačića. Kako je rekao očevidac, jedan od muškaraca popeo se na gradski stijeg, polio zastavu benzinom ili nekom drugom zapaljivom tekućinom te je zapalio. Drugi je muškarac sve to snimao. Sve je bilo gotovo u nekoliko minuta. Kao što je vidljivo iz priloženih fotografija, zastava ima jasno oštećenje uzrokovano paljenjem.

Kako kažu iz Zagreb Pridea, uzrok ovom vandalskom činu vide u ponašanju aktualne vlasti koja je sa sobom dovela kulturu nasilja, paleži i ekstremizma kojima se želi zatrti svaka različitost u Hrvatskoj.

Dosta mraku i ekstremizmu

“Tu kulturu isključivosti ne prepoznajemo samo mi građani i građanke, već je prepoznaje čitav svijet. Zato kažimo svi zajedno DOSTA MRAKU, DOSTA EKSTREMIZMU. Hrvatska treba, želi i voli različitost! Stoga pozivamo sve građane i građanke, posebno SVE OBITELJI da se okupimo na 15. Prajdu i dolaskom na Povorku ponosa podržimo borbu za slobodan, miran i sretan život svih ljudi u Republici Hrvatskoj. Želimo da cijelo naše društvo postane uistinu slobodno i sretno! Neka cijelo naše društvo bude kao Prajd”, poručuju.

Zagreb Pride najoštrije osuđuje ovaj opće opasni vandalski čin i traži od policije da poduzme sve da se počinitelji pronađu i da se protiv njih pokrene postupak. Zastave koje se uoči Povorke ponosa postavljaju na gradske stijegove desetu godinu, a koje su izradile radnice bivšeg tekstilnog pogona Kamensko, od velike su važnosti za hrvatsku LGBTIQ zajednicu.

“Pod tim zastavama se okupljamo jednom godišnje u Povorci ponosa kako bsmoi ukazale/i na naše postojanje. One simboliziraju da smo ovdje, da je Zagreb grad u kojem živimo, da je ovo zemlja za sve nas te da u njoj živimo i želimo živjeti”, završno su poručili.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!