Transrodni/e učenici i učenice u Pakistanu moći će pohađati javnu školu otvorenu samo za njih

04. 03. 2019

Izvor: Pink News
Foto: Asif Hassan/AFP/Getty

Pakistan je otvorio javnu školu samo za transrodne učenike/ce, a vjeruje se da je u pitanju prva škola tog tipa u ovoj zemlji. U školu će ići oko 20 učenika/ca, a uspostavio ju je vladin odjel za obrazovanje u okrugu Lodhran provincije Punjab, izvještava Daily Pakistan.

Glasnogovornik glavnog ministra regije Punjab u Pakistanu, Shahbaz Gil, na Twitteru je podijelio video snimljen u učionici ove škole. Napisao je: “Škola za transrodne učenike i učenice ustanovljena u gradu Lodhran od strane Odjela za pismenost. Pod vodstvom Usmana Buzdara, Punjab će rasti i napredovati, inshallah.”

Prošle godine, Odjel za obrazovanje ove regije je naredio obrazovnim institucijama da se pobrinu da transrodna djeca butu tretirana jednako u javnim, ali i privatnim školama u ovoj regiji.

Prvi transrodna uposlenica vlade

Prošle godine je pakistanska vlada zaposlila prvu transrodnu osobu.

Benazir Income Support Programme, federalni program za bezpovratne pozajmice novca, objavio je pismo u kojem stoji da će se uposlenica pridružiti sjedištu u Islamabadu kao kafe kuharica.

“Još uvijek je nevjerovatno da sam dobila posao u vladi na osnovu zasluga i da ću sada moći zarađivati novac uz puno poštovanje i dostojanstvo”, izjavila je nova uposlenica, poznata kao Nomi, u razgovoru za pakistanske novine The Express Tribune.

Nomi kaže da je kuhanje jedna od njenih strasti. Ona ne posjeduje nikakve zvanične kvalifikacije, ali je naučila kuhati od svoje majke. Kada je dobila ponudu za posao, konačno je osjetila da njen rad predstavlja nešto vrijedno, jer joj je često govoreno da neće moći zarađivati na zakonit način.

“Moje zaposlenje je odgovor na komentare tih ljudi, među kojima su moji susjedi i rođaci, koji vjeruju da osoba poput mene može zarađivati samo ilegalnim putem”, rekla je. “Nadam se da će sada ljudi biti ponosni na mene i da me neće ponižavati.”

Prava za transrodne osobe

Prošlog maja je pakistanski parlament usvojio zakon koji garantira osnovna prava transrodnim osobama, što je pozdravljeno kao historijski potez za ovu zemlju.

Zakon o zaštiti prava transrodnih osoba dozvoljava građanima i građankama da se samoidentificiraju kao muškarci, žene ili nebinarne osobe, i da se taj identitet oslikava u njihovim zvaničnim dokumentima, uključujući pasoše i lične karte.

Aktivisti za ljudska prava pohvalili su zakon zbog toga što je pomaže većoj inkluzivnosti transrodnih osoba.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!