Djeca u Velikoj Britaniji će u školi učiti o istospolnim brakovima i transrodnim osobama

03. 03. 2019

Izvor i foto: GayEcho

Uvođenje obveznog seksualnog vaspitanja u Velikoj Britaniji, koje će uključivati i učenje o istopolnim zajednicama i transrodnim identitetima, izazvalo je reakciju religioznih roditelja i vjerskih škola koje žele da imaju mogućnost da budu izuzeti od novih pravila.

Prema novim smejrnicama vlade, seksualno vaspitanje će od septembra 2020. godine biti obavezno za dvanaestogodišnjake/inje. Djeca će učiti o istospolnim odnosima prije 12. godine i kako rodno i seksualno utemeljeni stereotipi mogu biti štetni.

“Seksualno vaspitanje mora biti utemeljeno na čvrstom shvatanju i razumijevanju pozitivnih odnosa i poštovanju drugih, od najranijeg uzrasta”, rekao je državni sekretar za obrazovanje, Damian Hinds.

Čelnica vladine agencije koja ispituje standarde u engleskim školama, Amanda Spielman, rekla je prošle sedmice kako bi sva djeca trebalo da nauče da su istospolne veze normalne.

Prva verzija programa seksualnog vaspitanja u Velikoj Britaniji od 2020. godine izazvala je brojne kritike religioznih roditelja i vjerskih škola koje žele da seksualno vaspitanje i učenje o LGBT+ odnosima ostane neobavezno. Više od 100.000 ljudi potpisalo je peticiju kojom se zalažu za “temeljna prava” da se njihova djeca izuzmu od pohađanja seksualnog vaspitanja čime su u podstakli i debatu u britanskom parlamentu.

“Ozbiljno smo zabrinuti oko fizičkih, psihičkih i duhovnih posljedica učenja djece o određenim seksualnim i sličnim konceptima… i vjerujemo kako im nije mjesto u obaveznom školskom programu”, stoji u peticiji.

Shaun Dellenty, koji je vladu savjetovao oko pitanja edukacije o LGBT+ identitetima, rekao je kako bi takva inkluzija u obrazovanju mogla da spasi živote.

“Trebalo bi potpuno zabraniti izuzimanje učenja o inkluziji LGBT+ identiteta i slavljenja istospolnih porodica u bilo kojoj obrazovnoj zajednici”, rekao je Dellenty.

Prema novim obrazovnim smjernicama, djeca uzrasta od 11 godina i starija učit će i o šteti koju uzrokuje genitalno sakaćenje žena, kao i o zlostavljanju djece, prisilnom braku, porodičnom nasilju i zlostavljanju u svrhu održavanja časti.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!