Okupljanjem ispred Vlade Srbije LGBT aktivisti i aktivistkinje poručili: Mržnja je ubila Stojadina

02. 03. 2019

Piše: Redakcija
Izvor: Da se zna, XXZ Magazin
Foto: Da se zna / Facebook

Povodom vijesti o samoubistvu 40-godišnjeg Stojadina Lazića, koji je 13. februara izvršio samoubistvo u blizini sportskog aerodroma u Zemun Polju skokom pod voz, LGBT aktivisti i aktivistkinje su se jučer okupili/e ispred Vlade Srbije kako bi poručili/e da mržnja ubija.

Okupljanje je organizirala inicijativa Da se zna, poručivši na Facebooku da je Srbija i dalje duboko homofobično društvo. Lazić je bio uposlenik firme Kuehne + Nagel, a prema izvještajima medija, samoubistvo je počinio zbog šikaniranja i mobinga na poslu kojem je svakodnevno bio izložen zbog svoje seksualne orijentacije.

“Homofobija se ne ogleda samo u diskriminatornim stavovima i uvreženim predrasudima, ona je posebno izražena i u manje vidljivim sferama, poput pristupa pravdi i radnim odnosima. Iako postojeći Zakon o radu ne posvećuje dovoljno pažnje mobingu, on nedvosmisleno zabranjuje uznemiravanje prema različitim osnovama, uključujući i seksualnu orijentaciju i rodni identitet. Međutim, mehanizmi zaštite nerijetko postoje samo na papiru i malo ili uopšte ne funkcionišu u praksi. Radnici takođe nisu svjesni zakonski zagarantovane zaštite i nisu ohrabreni da prijave povrede na radu nadležnim institucijama, bivajući usamljeni u strahu od otkaza i dodatnog šikaniranja. Diskriminisani i potlačeni radnici nerijetko posežu za radikalnijim mjerama, pa i samopovređivanjem i samoubistvom. Jedan od njih je Stojadin Lazić, radnik kompanije Kuehne + Nagel koji je, nakon svakodnevne homofobične torture koju je trpio od svojih kolega i nadređenih, izvršio samoubistvo 13. februara, skokom pod voz u Zemun polju. Stojadin nije prijavio mobing nijednom nadležnom organu, strahujući za gubitak posla”, poručila je organizacija “Da se zna” na Facebooku, kao i saopćenjem za medije.

Saopćenje su podržale i potpisale i nevladine organizacije Žene u crnom, Inicijativa mladih za ljudska prava, Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, Gayten – LGBT, Parada ponosa Beograd, Centar za kvir studije, Grupa IZAĐI, Jednakost, te su se jučer okupile ispred zgrade Vlade Republike Srbije. Okupljeni/e su zapalili/e svijeće za Stojadina i poručili da mržnja ubija.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!