U Beogradu će se održati prvi teniski turnir za LGBTQ+ osobe na Balkanu

01. 03. 2019

Piše: Redakcija
Foto: Belgrade PlayOut Open

U Beogradu je najavljeno održavanje Belgrade PlayOut Opena 2019, prvog teniskog turnira namijenjenog LGBT populaciji. Saopćenje prenosimo u cijelosti.

***

Belgrade PlayOut Open 2019 prvi je teniski turnir socijalnog karaktera namijenjen LGBTQ+ populaciji koji će se igrati na Balkanu i jugoistočnoj Evropi. Turnir će se održati od 31. maja do 2. juna 2019. godine u Beogradu na terenima teniskog kluba Partizan. Turnir se organizira ispred neprofitnog teniskog društva Big Point e.V. iz Berlina, a pod okriljem svetske gay i lezbijske teniske alijanse GLTA. Godišnje se organizira oko 40 turnira u Americi, 30 u Evropi i deset u Aziji i Australiji. U New Yorku se, naprimjer, igra na stadionima Flashing Medowsa, samo nekoliko dana pred US Open.

Dodatnu dimenziju turniru daje činjenica da ga organiziraju trojica prijatelja koji su se upoznali na GLTA turnirima: Goran Rakonjac iz Srbije, Peter Matjašič iz Slovenije i Kris Lazar iz Hrvatske. Nakon turnira u Beogradu, teniski karavan se seli na hrvatsko more u Istru 2020. godine, te u Sloveniju 2021. godine. U Beogradu se opet održava 2022 godine.

Sa ovim turnirom će započeti kandidatura Beograda za Euro Pride 2022 godine. Turnir će također biti odličan povod da se organiziraju dodatni kulturni i networking sadržaji koji će pružiti mogućnost LGBTQ+ populaciji iz Beograda, okoline i regiona da upozna igrače GLTA
asocijacije, kao i oni njih. Turnir će biti zatvoren 2. juna srpskom premijerom dva queer filma: njemačkog dugometražnog Freier Fall iz 2013. godine, te kratkog holandskog filma Scar Tissue iz 2017. godine. Oba filma doživjela su veliki uspjeh na filmskim festivalima širom svijeta. Projekcije će biti besplatne za sve posjetitelje/ice, a veče je sponzorirala organizacija Belgrade Pride. Karte možete rezervirati slanjem e-maila na [email protected].

Belgrade PlayOut 2019 će također ponuditi Outreach program za sve igrače iz regiona koji nisu u prilici da finansijski snose troškove registracije i smještaja. Finansijsku podršku Outreach programa pružili su organizacije Citizens for Europe (CFEU) i Belgrade Pride. Na program se možete prijaviti ovdje.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!