Turski sud poništio zabranu LGBT događaja u Ankari

22. 04. 2019

Izvor: Pink News
Priredila: Redakcija
Foto: Getty Images

LGBT događaji se opet mogu održavati u Ankari, glavnom gradu Turske, nakon što je sud poništio odluku kojom su ovi događaji bili zabranjeni. Turska grupa za prava LGBT+ osoba Kaos GL uspjela je zabranu opozvati, nakon jednog propalog pokušaja iz novembra prošle godine.

“Sud je prihvatio argumente koje smo zagovarali od dana kada je zabrana uspostavljena”, rekla je advokatica organizacije Kaos GL, Hayriye Kara. “Umjesto zabranjivanja osnovnih prava i sloboda kako bi se sačuvao društveni mir, rekli su da grupe koje su ranjive i podložne bilo kakvim napadima, trebaju biti zaštićene. Sud je presudio da država mora zaštititi osnovna prava i slobode LGBTI+ osoba.”

Zabrana je uspostavljena od strane ureda guvernera Ankare u novembru 2017. godine, te se pozivala na “javni moral” i “društvenu osjetljivost i specifičnosti”. Prema izvještavanju Euronewsa, umjesto apsolutne zabrane sličnih događaja, rečeno je da “mora biti osiguran” viši nivo sigurnosti.

Reagirajući na ovo, Fotis Filippou, direktor zagovaranja u Evropi za Amnesty International, rekao je: “Ovo je bitan dan za LGBTI osobe u Turskoj i velika pobjeda za LGBTI aktiviste/kinje. Ljubav je pobijedila još jednom. LGBTI osobama i njihovim saveznicima je bilo zabranjeno da održavaju ikakve događaje sa LGBTI predznakom od novembra 2017. godine. Približava se sezona povorke ponosa i zato slavimo ovu značajnu sudsku presudu.”

Iako homoseksualnost u Turskoj nije ilegalna, nekoliko velikih LGBTI događaja je u zemlji posljednjih godina bilo zabranjeno. U julu prošle godine su se zvaničnicima koji su zabranili Istanbul Pride suprotstavile hiljade demonstranata koji su se okupili u blizini ulice Istiklal i trga Taksim, mašući duginim zastavama i protiveći se ovoj odluci. Tada je izviješteno da je policija prijetila da će uhapsiti bilo koga ko “izgleda gej, nosi dugine boje ili svijetle ženske boje ili ima prekratke hlače”. Protiv aktivista su korišteni vodeni topovi i gumeni meci u pokušaju da se okupljanje okonča.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!