U Beogradu održana parada ponosa pod sloganom “Ne odričem se”

16. 09. 2019

Priredila: Redakcija
Izvori: N1 Srbija, Radio Slobodna Evropa
Foto: N1 Srbija

U Beogradu je jučer održana parada ponosa pod parolom “Ne odričem se”, koja je bila ispisana na čelu kolone ovogodišnje parade. Ovom paradom, u kojoj je učestvovalo nekoliko hiljada učesnika i učesnica, okončana je Nedelja ponosa, a prisustvovala joj je i premijerka Srbije i deklarirana lezbijka, Ana Brnabić. Ruta povorke ponosa u Beogradu prolazila je i pored mjesta gdje su se nalazili kontrademonstranti, ali nije bilo nikakvih incidenata, te je povorka uspješno završena zabavom u parku Manjež.

N1 je sa lica mjesta izvijestio da su kontrademonstranti protiv parade ponosa u Beogradu od 11h bili na uglu Takovske i Bulevara kralja Aleksandra. Nosili su plakate, krstove, a među njima su bila i sveštena lica. Pjevali su “Ovo je Srbija”, a mali broj njih ležao je na putu. Okruživala ih je policija i nisu se mogli pomjeriti iz tog prostora. Ranije u danu je zbog sukobljavanja s policijom na tom mjestu privedeno pet mladića.

„I dalje nemamo 10 hiljada ljudi, i dalje nemamo milione, ali mnogi mladi ljudi koji se boje ovo gledaju i mi njih hrabrimo“, rekao je na početku Parade Marko Mihailović iz organizacionog odbora, a izvijestio je Radio Slobodna Evropa.

Okupljanje učesnika i učesnica povorke ponosa počelo je u 16 sati, a oni/e su nosili/e zastave duginih boja, zastave EU i transparente “Mi ne odlučujemo o vašim brakovima”, “I pederi su radnici”, “Queers against Capitalism”, “I will not be silent”, kao i slogan Bh. povorke ponosa – “Ima izać'”.

Zanimljiv transparent dočekao je i predsjednicu Vlade Srbije, Anu Brnabić, koja je sa svojom partnericom Milicom (s kojom je nedavno dobila i dijete) prisustvovala ovogodišnjoj paradi u Beogradu. Na transparentu je pisalo “Premijerko, kako je živeti sa svim povlasticama?”. Ona je ovom prilikom izjavila i da se radi na Zakonu o registrovanju partnerstava i rodnom identitetu, i da su u toku razgovori sa nevladinim organizacijama, ali nije precizirala kad će zakon biti donesen, izvještava Radio Slobodna Evropa.

Govor je održala kuma prajda, pjevačica Sara Jo, a potom su učesnici/e parade ponosa oko 17:30 krenuli u šetnju centralnim gradskim ulicama do najvažnijih institucija u zemlji, kako bi ukazali na potrebu za rješavanjem problema pripadnika/ca LGBT+ zajednice u Srbiji.

Kolona se kretala Ulicom kralja Milana preko Trga Nikole Pašića, prošla je ispred Skupštine Beograda i Doma Narodne skupštine Srbije, zatim Ulicom Kneza Miloša do zgrade Vlade Srbije. Šetnja je završena zabavom u parku Manjež.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!