U Crnoj Gori izglasan Zakon o životnom partnerstvu lica istog spola

Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola izglasan je jučer je u Skupštini Crne Gore. Za usvajanje Prijedloga zakona o istopolnom partnerstvu, bila je potrebna podrška 41 poslanika_ce, a danas je izglasan glasovima 42 poslanika_ca.

LGBTI Forum progres: Historijski korak u borbi za jednakost

Iz organizacije LGBTI forum progres su usvajanje zakona ocijenili kao historijski korak u borbi za ljudska prava LGBTI osoba u Crnoj Gori.

“Usvajanjem Zakona, koji prošle godine nije imao potrebnu većinu glasova, ispisana je nova stranica istorije crnogorskog LGBTI pokreta i poslata je jasna poruka da građanska većina u Crnoj Gori stoji uz one koji su do danas bili obespravljeni i nevidljivi u očima zakona”, kaže se u sapštenju. “Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar, kao i cjelokupna zajednica koju okupljamo, pozdravlja usvajanje Zakona o životnom partnerstvu i čestita svim LGBTI osobama ovaj historijski dan”, kazali su oni. Oni su saopštili da je činjenica da je konačno usvojen Zakon o životnom partnerstvu ima neizrecivo velik značaj za sve LGBTI osobe u Crnoj Gori.

“Ovo je nesaglediv pomak naprijed za crnogorsko društvo, na naročitu radost cjelokupne LGBTI zajednice. Kao organizacija koja niz godina zagovara pravno prepoznavanje istopolnih zajednica i kao aktivni učesnici Radne grupe koja je kreirala ovaj Zakon, veoma smo srećni zbog ovakvog ishoda koji smo dugo čekali. Sada ostaje ono ključno – primjena ovog zakona u praksi – što je sljedeći veliki korak u procesu zaštite ljudskih prava LGBTI osoba”, kaže se u saopštenju. Bojana Jokić iz LGBT Forum Progres-a kzala je da iako je današnje glasanje velika stvar za Crnu Goru, “želim kratko da se osvrnem i na dešavanja koja minulih sedmica potresaju naše društvo. Kao aktivistkinja i građanka sam zabrinuta zbog ograničavanja ljudskih prava i sloboda kojima svjedočimo, a koja nas podsjećaju da niko od nas nije slobodan i jednak dok svi u društvu nisu slobodni i jednaki.“

John M. Barac iz LGBTIQ Socijalni Centar kazao je da je osjećaj neopisiv, ali da je put do suštinske jednakosti pred nama.

“Osjećaj da su od danas ljubav i partnerstvo svih nas u LGBTI zajednici prepoznati i priznati u očima zakona je neopisiv. Ne mogu da kažem da smo od danas potpuno jednaki, jer je put do stvarne i suštinske jednakosti tek pred nama, ali je načinjen veliki korak naprijed u prepoznavanju da mi, istopolni parovi, uopšte postojimo. Skupština je stala na stranu jednakosti i ljubavi i poslala jasnu poruku da Crna Gora ide naprijed. Nadam se da će institucije opravdati povjerenje i dosljedno sprovoditi ovaj zakon, čime će se utrti put ka stvarnoj ravnopravnosti. Danas imamo razloga da slavimo i radujemo se, a od sjutra nastavljamo borbu za jednakost i dostojanstvo.“ zaključio je on.

Queer Montenegro: Ovo je velika pobjeda

Queer Montenegro čestita svim lezbejkama, gejevima, biseksualnim i trans osobama na ovoj velikoj pobjedi!

“Usvajanje Zakona o registrovanom partnerstvu lica istog pola još jedan je korak ka našoj slobodi i slobodi svih ljudi u Crnoj Gori. Danas je veliki dan za našu zajednicu. Danas je veliki dan za Crnu Goru. Od danas smo na korak bliže punoj slobodi i punoj jednakosti! Od danas smo, kao nikada ranije, blizu dostajenstvom životu i od danas prestajemo živjeti kao građanke i građani drugog reda”, kazali su oni.

“Danas ćemo skromno slaviti, s obzirom na ukupne društvene okolnosti, u svojim sada zakonom prepoznatim zajednicama, a već sjutra nastaviti da se borimo za punu jednakost i punu slobodu za sve LGBT osobe u našoj zemlji!”, poručili su oni.

“Pozdravljamo sve poslanike koji su podrškom ovom zakonu ispunili prije svega svoju ljudsku obavezu. Historija će vas pamtiti. Zahvaljujemo onima koji su bili protiv ovog zakona. Vaši otpori nas jačaju!”, kaže se u saopštenju.

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Džudi Rajzink Rajnke na svom twitter profilu čestitala je Crnoj Gori na usvajanju ovog zakona.

Ona je dodala da je ovo veoma važan korak naprijed za jednakost i toleranciju svih.

NVO Juventas: Crna Gora otklonila jednu nejednakost, zbog čega svi možemo da budemo ponosni

Usvajanjem Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola napravljen je korak kojim će se položaj LGBT osoba učiniti komotnijim, kroz pravno uređenje odnosa među životnim partnerima, a Crna Gora je otklonila jednu nejednakost, zbog čega svi možemo da budemo ponosni.

To su saopštili iz nevladine organizacije Juventas povodom usvajanja Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola u Skupštini Crne Gore.

Iz Juventasa su podsjetili da je politička i pravna borba trajala preko osam godina.

“Toliko je prošlo od prve inicijative koja se vezivala za potrebu pravnog prepoznavanja zajednice osoba istog pola. Vjerujemo da će usvojeni Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola u značajnoj mjeri unaprijediti položaj LGBTIQ zajednice u Crnoj Gori. Najprije, konkretizovati praktikovanje prava LGBTIQ osoba na porodični život”, saopšteno je iz Juventasa.

Činjenica da je Zakon izglasan ukazuje da, kako su istakli, ipak jedan dio zakonodavaca vodi računa o pluralizmu identiteta, uključujući seksualne.

“Ovaj Zakon prepoznaje da se naši životi ne odvijaju po istim obrascima, i da sreća ne leži u kalupima, već u razumijevanju da su nam potrebe iste ili slične, ali smo mi svi različiti. Svjesni smo, na osnovu svih skupštinskih rasprava koje smo imali priliku da slušamo, da još uvijek ima mnogo prostora da određene stvari budu unaprijeđene, a pri tome, na prvom mjestu, mislimo na svijest određenog broja parlamentaraca i parlamentarki da prepoznaju realnosti našeg društvenog konteksta”, kazali su iz Juventasa.

Istopolna partnerstva se, kako su rekli, ne realizuju samo u nekoj drugoj državi, već i kod nas i tu realnost bilo je jako važno prenijeti u zakonsko rješenje, koje je, kako su dodali, pravno prepoznalo ono što je stvarnost Crne Gore.

“Ništa manje i ništa više. Koristimo priliku i da istaknemo da ovaj proces ne bi bio moguće izvesti do kraja uspješno bez podrške civilnog sektora, medija, političkih partija koje su podržale zakon, institucija, Evropske Unije, Savjeta Evrope, UN sitema, ILGA, ERA, brojnih ambasada zapadnih zemlja, te brojnih pojedinaca koji su godinama davali bezrezervnu podršku. Neka je srećan Zakon i LGBT zajednici i Crnoj Gori i neka pomogne da se pravno osnaži ljubav i pravo na srećnu porodicu osobama istog pola”, poručili su iz Juventasa.

Izvor: Vijesti.me

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!