U ime ljudskih prava obitelji, porodice, familije

12. 02. 2014

zeljkaStudentski zbor Filozofskog fakulteta Mostar objavio je danas na svojoj facebook stranici da će se sutra (13.02.) u 12 h u sklopu redovitih javnih tribina na Filozofskom fakultetu održati javna tribina na temu: Kako sam organizirala referendum na kojoj će ugostiti prvo lice inicijative U ime Obitelji – dr.sc. Željku Markić.

Sarajevski otvoreni centar primio je informaciju o ovom gostovanju prije sedam dana i odmah poslao upit Sveučilištu u Mostaru i Filozofskom fakultetu u Mostaru, da provjeri istinitost ovih tvrdnji, te upozori nadležnje osobe o ideologiji koju zastupa inicijativa U ime obitelji, čija je Željka Markić predstavnica, izravno promoviše netoleranciju i kršenje ljudskih prava, te predstavlja poticanje na diskriminaciju i direktno kršenje člana 4., stava 6. Zakona o zabrani diskriminacije Bosne i Hercegovine.

Sarajevski otvoreni centar izrazio je brigu zbog gostovanja Željke Markić na filozofskom fakultetu u Mostaru zbog toga što njena retorika i politički angažman počivaju upravo na diskriminaciji na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, te propagiranju ideja netolerancije i supremacije jedne društvene grupe nad ostalima kojima nikako nije poželjno davati prostor i pristup najvišim obrazovnim institucijama Bosne i Hercegovine.

Prof. dr. Zoran Tomić, dekan Filozofskog fakulteta u Mostaru, tek danas se oglasio povodom ovog upita, te je u svom odgovoru istakao da iako na Filozofskom fakultetu potpuno razumiju stavove i potencijalne strahove povodom gostovanja Željke Markić, oni na Fakultetu i u akademskoj zajednici promiču otvorenost i smatraju da „nitko unaprijed nije “osuđen” da ne bi mogao iznijeti svoje stavove i mišljenja“, te da „bilo kakvo ograničenje sloboda govora i izražavanja, kao tekovinu Opće deklaracije UN o ljudskim pravima, Međunarodnog pakta o pravima i slobodama, Europske konvencije o ljudskim slobodama i pravima, Ustava BiH i pozitivnim zakonima, vodi u preventivnu cenzuru“.

Međutim, iako je sloboda izražavanja posebno pravo zaštićeno Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, članom 17. ove Konvencije predviđeno je i da: „se ništa u ovoj konvenciji ne može se tumačiti tako da podrazumijeva pravo bilo koje države, skupine ili osoba da se upuste u neku djelatnost ili izvrše neki čin koji je usmjeren na poništavanje bilo kog od navedenih prava i sloboda ili na njihovo ograničavanje u većoj mjeri od one koja je predviđena Konvencijom“. A cjelokupni angažman inicijative U ime obitelji i gospođe Željke Markić upravo usmjeren na ograničavanje prava LGBT osoba i pokušaj iniciranja uvođenje diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije u Ustav Republike Hrvatske putem referenduma o kojem će govoriti na javnoj tribini Filozofskog fakulteta u Mostaru, što je protivno i zakonima i Ustavu BiH, te Ustavu FBiH. Jasno je da se argument slobode govora i izražavanja u ovom slučaju koristi samo kao opravdanje za davanje prostora poticanju na diskriminaciju i govoru mržnje i to od strane uprave jedne bh. visokoškolske ustanove čija primarna uloga je obrazovanje i promicanje tolerancije i različitosti kao temeljnih vrijednosti jednog društva.

Piše Vladana Vasić

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!