U Irskoj se svakog dana vjenčaju dva istospolna para

17. 04. 2016

irskaslaviIzvor i foto: Crol.hr

Nakon što je Irska prošle godine ozakonila bračnu jednakost, u toj se zemlji dnevno vjenčaju najmanje dva istospolna para, a organizacije za gej prava to tumače dokazom odnosa punog ljubavi između LGBT zajednice i velikodušnog irskog naroda koji se izborio za punu ravnopravnost.

Irska je u maju prošle godine postala prva zemlja na svijetu u kojoj je narodnim referendumom ozakonjen brak za istospolne parove, a povijesni je zakon na snagu stupio u 16. novembra 2015.

Od tada pa do kraja godine u građanski brak je stupio 91 istospolni par, zadnji su službeni podaci središnjeg statističkog ureda iz Dublina, piše Belfast Telegraph. Od toga je 47 brakova sklopljeno između muških, te 44 između ženskih parova, što je u prosjeku dva gej vjenčanja na dan.

Vjenčanja kao dokaz odnosa punog ljubavi između LGBT osoba i irskog naroda

U računicu nisu uključeni istospolni parovi koji su se ranije vjenčali u inozemstvu i čiji su brakovi nakon ozakonjenja bračne jednakosti u Irskoj automatski priznati.

Aktivisti za gej prava poručuju kako su istospolna vjenčanja jedna vrsta odavanja počasti svima koji su se borili za bračnu jednakost u Irskoj.

“Ta vjenčanja su dokaz odnosa punog ljubavi između LGBT osoba i svih onih koji su se predano i hrabro borili za jednakost. Ona su i jedna vrsta počasti prema velikodušnom irskom narodu koji se izborio za punu ravnopravnost za sve svoje gej članove obitelji, prijatelje i susjede”, kazao je Kieran Rose iz organizacije Gay and Lesbian Equality Network i poručuje kako se raduje “brojnim drugim lezbijskim i gej vjenčanjima idućih mjeseci i godina”.

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!