U kojoj je zemlji najbolje biti LGBT?

31. 08. 2014

happy_gay_couplesAmerički institut za ispitivanje javnog mnijenja Gallup proveo je istraživanje u kojoj je zemlji najbolje biti dio LGBT populacije. U istraživanju se uzimao u obzir samo stav stanovnika određene zemlje, a ne objektivni kriteriji kao što su zakonska regulativa i stanje prava LGBT osoba, a odnosi se na stanje u 2013. godini.

Među 123 zemlje na vrhu se našla Nizozemska za koju čak 83 posto ispitanika smatra da je dobro mjesto za LGBT populaciju. Slijede Island (82 posto), Kanada (80 posto), Španjolska (79 posto), Ujedinjeno Kraljevstvo (77 posto) i Irska (75 posto), iako tamo nije ozakonjena bračna jednakost. Rezultati istraživanja temelje se na ispitivanju oko 1.000 stanovnika iznad 15 godina starosti u svakoj zemlji.

Na dnu liste je Senegal gdje samo 1 posto ispitanika smatra da je dobro mjesto za LGBT osobe. Uostalom, tamo je “neprirodni spolni odnos sa osobom istog spola” kažnjiv s pet godina zatvora ili globom do 3.000 dolara. Zakoni protiv homoseksualnosti postoje i u ostalim zemljama na dnu ljestvice, Pakistanu (1 posto), Ugandi (2 posto), Etiopiji (2 posto) i Afganistanu (2 posto). Istraživanje je pokazalo da veliki dio ispitanika smatra da zemlje afričkog kontinenta pokazuju veoma slabu toleranciju spram LGBT osoba s iznimkom Južnoafričke Republike gdje skoro polovica ispitanika (49 posto) smatra da se radi o dobrom mjestu za LGBT populaciju.

Hrvatska se smjestila u donjem dijelu ljestvice i samo 18 posto ispitanika smatra da je dobro mjesto, a čak 48 posto je procijenilo da se ne radi o dobrom mjestu za LGBT osobe. Među zemljama u regiji Slovenija je zabilježila bolji rezultat i čak 40 posto ispitanika smatra je dobrim mjestom, dok u BiH taj postotak iznosi 10 posto, u Srbiji 11 posto, na Kosovu 7 posto. Crnu Goru 20 posto ispitanika smatra dobrim mjestom, no zato 68 posto ima suprotni stav.

Istraživanje se nije provelo u zemljama gdje se smatralo da je pitanje o LGBT manjini preosjetljivo, kao što su Egipat, Maroko, Saudijska Arabija, Jordan, Iran, Nigerija, Irak, Kuvajt, UEA.

Ukupno gledajući, 28 posto ispitanika smatra da je njihova zemlja dobro mjesto za LGBT osobe. “Ovi rezultati pokazuju da za mnogo LGBT osoba diljem svijeta otvoreno živjeti svoju spolnost i dalje znači veliki rizik“, tvrdi Gary Gates s instituta Williams sa Sveučilišta u Kaliforniji. “Kada većina stanovnika smatra da zemlja nije dobro mjesto za LGBT osobe, vidljivost te manjine i dalje je slaba, a napredak prema boljoj pravnoj zaštiti može biti veoma spor”, zaključio je Gates.

Izvor: CroL

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!