U Osijeku sklopljeno prvo životno partnerstvo

21. 02. 2015

SONY DSCU Matičnom uredu u Osijeku prije nekoliko dana pred matičarku su stale dvije makedonske državljanke. Budući da u Makedoniji nije omogućeno vjenčanje istospolnih parova, par je odlučio sklopiti životno partnerstvo u Osijeku u nazočnosti matičarke, službene prevoditeljice za makedonski jezik te kumova.

Kako javlja portal osijek031.com, novovjenčani par planira živjeti izvan Makedonije, i to u nekoj od zemalja Europske unije koje su, najvećim dijelom, prihvatile mogućnost vjenčanja istospolnih parova, uključujući i Hrvatsku.

Ovo je prvi, ali očekuje se ne i posljednji slučaj u osječkom Matičnom uredu. Naime, pretpostavlja se kako bi istospolni parovi iz susjednih zemalja regije poput Srbije ili BiH mogli dolaziti u Osijek i u Hrvatsku kako bi ovdje ozakonili partnerstvo.

Inače, dosad je najviše životnih partnerstava sklopljeno u Zagrebu (27), tri u Rijeci, dva u Splitu i Rovinju te po jedan u Koprivnici, Puli, Pazinu, Opatiji, Dubrovniku i od ovog tjedna – Osijeku.

Izvor: Crol.hr
Foto: Inicijativa za životno partnerstvo

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

LGBTI.BA – BH LGBTI info portal

LGBTI.ba je prvi news portal namijenjen prvenstveno LGBTI zajednici u Bosni i Hercegovini i njenom informisanju o događajima, aktivnostima i problemima vezanim za LGBTI prava i kulturu.

Urednica
Nejra Agić

Psihološko savjetovanje za LGBT osobe
[email protected]

Pravno savjetovanje za LGBT osobe
[email protected]

Kontakt
e-mail: [email protected]
telefon: +387 33 551 000

Kontaktirajte nas!