U SAD-u prvi put pravno priznat nebinarni rodni identitet

25. 06. 2016

e75ec634c2326518b58e268c06990dc0_LU historijskoj odluci u SAD-u jedna je osoba uspjela da ostvari pravo da se pravno ne određuje kao osoba muškog, odnosno ženskog spola. To je prvi slučaj nebinarnog pravnog određenja u SAD-u, navode pravni stručnjaci, a prenosi Dazed.

„Ovo je najveća pobjeda u mom životu“, kazaola je 52-godišnji_a Jamie Schupe iz Portland, bivši_a vojni_a zapovjednik_ca. „Dobio_la sam pravo da pravno i ispravno definiram svoje shvaćanje sebe i živim u skladu. Sudac je jednostavno ispravio sve nepravde koje mi je nanio medicinski i neadekavatan vladin sistem klasifikacije kojem sam se morao_la podrediti. Nadam se da sam na ovaj način oslobodio_la sve one poput mene da postoje ne samo autentično, već i pravno.“

Kris Hayashi iz pravnog centra za transrodne osobe u Kaliforniji, navodi da sve veći broj zemalja priznaje nebinarno određenje, zbog čega je ovo historijski korak tamošnje vlade u priznavanju nebinarnih članova zajednice i osiguravanju mogućnosti da se u dokumentima identificiraju u skladu sa svojim identitetom, kao i svi ostali.

Schupe je rođena kao muškarac, a od malih se nogu identificirao_la kao žena te se nakon 18-godišnje karijere u vojsci, gdje nije imao_la mogućnost istražiti svoj identitet, borio_la s rodnim određenjem. U dobi od 49 godina živio_la je kao žena.

„Kao djetetu, ali i u vojsci, uskraćeno mi je pravo da istražujem svoj rodni identitet zato što društvo pokazuje netrpeljivost prema bilo kakvom obliku kršenja rodnih normi ili izražavanja bilo kakvog oblika rodne varijantnosti. Tako da sam doslovno u svojim 40-ima i ranim 50-ima radio_la ono što danas rade djeca“, pojasnio_la je za The New York Times.

Nakon što je počeola primati hormonsku terapiju i promijenio_la ime uz pomoć Trans fonda za pravnu pomoć i edukaciju, Schupe shvaća da se ne uklapa ni u koji rod. Godine 2014. definitivno prisvaja nebinarni identitet, a nakon ove pobjede, plan je boriti se za uvrštavanje nebinarnog identiteta u vozačke dozvole.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!