U Sarajevu održana konferencija “Vrijeme je za zajednice života parova istog spola u BiH”

01. 07. 2016

13558635_973221846131421_7808807325490248145_oJuče je u Delegaciji Europske unije, u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra (SOC) i Fondacije Mediacentar, održana konferencija pod nazivom Vrijeme je za zajednice života parova istog spola u BiH’, kojom se zvanično završio projekat koji je finansirala EU „Unaprjeđenje prava lezbejki, gej muškaraca, biseksualnih i transrodnih osoba(LGBT) u BiH u skladu s EU standardima”, a finansijsku podršku su pružili i Lezbejska fondacija za pravdu Astraea i Fond otvoreno društvo BiH.

Tom prilikom predstavljeni su projektni rezultati uključujući i model zakona kojim bi se u BiH pravno regulisale zajednice istospolnih parova.

Massimo Mina, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU u BiH izjavio je da zaštita LGBT osoba od diskriminacije zahtijeva dosljednu primjenu principa zaštite ljudskog dostojanstva, nediskriminacije i privatnosti svih pojedinaca/ki. Europska unija je i dalje posvećena štićenju i promociji vrijednosti jednakosti, tolerancije i poštivanja za sve, ne samo na prostoru Europske unije već i šire.“

13517503_973222089464730_862484085631440982_oGoran Selanec, zamjenik Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske, izjavio je da BiH ima obavezu da zakonski prizna prava istospolnih zajednica, s obzirom da je članica Vijeća Europe, i da je Europska konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama sastavni dio njenog Ustava, koja ima prednost nad domaćim zakonima. Gospodin Selanec je naglasio da je Europski sud za ljudska prava u više slučajeva odlučivao o ovom pitanju, a u slučaju Oliari i drugi protiv Italije je presudio da Italija krši odredbe Europske konvencije o ljudskim pravima jer ne pruža bilo koji oblik pravnog priznanja istospolnim parovima. Ova presuda postala je presedan za sve potencijalne slučajeve protiv zemalja koje to još uvijek nisu regulisale, uključujući i BiH, zaključio je gospodin Selanec.

Članovi/ce Sarajevskog otvorenog centra predstavili su model zakona koji je izrađen u okviru ovog projekta i koji je potrebno usvojiti na entitetskom nivou u BiH u cilju zakonskog regulisanja istospolnih parova i omogućavanja da uživaju ista socijalna i ekonomska prava kao i heteroseksualni parovi.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!