U Švedskoj je otvoren prvi evropski dom za starije LGBT osobe

29. 07. 2014

showimage.aspx_-e1357324732909U predgrađu Stockholma je nedavno otvoren prvi dom za starije LGBT osobe, izvještava Guardian.

Projekt Regnbagen (Duga) pokrenuo je najmlađi stanovnik doma, Christer Fallman (55), a Evropa je zahvaljujući njemu dobila prvi specizijalizirani LGBT dom za starije nakon SAD-a, Australije i Kanade. Zasad se zna da će sljedeće godine na jugu Francuske biti otvoren još jedan dom za LGBT starije osobe.

Osnivač govori da je još 2009. započeo s planovima, te da je polako prikupljao finansije potrebne za otvaranje doma. U domu je zasad smješteno oko 100 osoba, iz Švedske i ostatka Evrope, dok je još 60 osoba na listi čekanja. Oko 70 posto rezidenata su muškarci.

Sami stanovnici doma navode različite razloge za svoj dolazak u dom. Nekima smeta što se i u starosti očekuje heteronormativni život, dok drugi drže da je LGBT dom mjesto zajednice, okupljanja i podrške, a ne mjesto gdje se bježi od stereotipa.

Švedska se uglavnom smatra liberalnom zemljom (primjerice, seks između muškaraca prestao je biti kriminalnim činom 1944.). No u doba kada su aktualni rezidenti odrastali, nije ni u Švedskoj bilo pretjerano razumijevanja za LGBT osobe. Roditelji su ih, kada bi saznali za njihovu spolnu orijentaciju, skoro redovito vodili liječnicima. Stoga je važno što u dom danas organizirano stižu posjete iz škola, te tako mlađa generacija može saznati nešto o ne tako davnoj povijesti LGBT prava.

Prilikom otvaranja doma za LGBT starije osobe postavlja se nužno pitanje ima li potebe za takvim odvajanjem u starijoj dobi. Guardian podsjeća na studiju organizacije Stonewall prema kojoj starije LGBT osobe u prosjeku više žive same i imaju manje obiteljske podrške. Čak 41 posto starijih LGBT osoba žive same. A često su izložene i homofobiji unutar samog zdravstvenog sustava.

Izvor: CroL

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!