U Ugandi pokrenut prvi LGBTIQ časopis

26. 12. 2014

Bombastic_Magazine1U Ugandi je pokrenut prvi LGBTIQ časopis koji je nastao kako bi se pokušala preuzeti dominacija medija koji su izrazito homofobni, ali i kako bi se promoviralo prihvaćanje gej i trans* zajednice koja živi tamo, javlja Pinknews.

Časopis Bombastic, čija se besplatna kopija može preuzeti u supermarketima, sadrži priče, ispovijedi, mišljenja i stavove LGBTIQ osoba iz Ugande, a cilj mu je stati na kraj nasilju nad LGBTIQ osobama diljem zemlje.

Časopis je predstavljen u vrijeme kada političari prijete ponovnim uvođenjem anti-gej zakona koji je ove godine potresao javnost Ugande, ali i cijelog svijeta.

Pokretači ideje su rekli u izjavi: “Kroz časopis Bombastic dijelimo naše priče, istinu o tome kako je biti LGBTIQ osoba, probleme koje susrećemo zbog zdravlja, obitelji, kulture i religije, ali i s javnošću koju časopisom pozivamo na međusobno poštovanje i prihvaćanje. Mnogi su pogrešno prepričali naše priče i ne možemo prihvatiti nastavak tog trenda. Ovdje su naše priče, pisane od strane nas samih.”

Ambrose, jedan od članova LGBTIQ zajednice Ugande je rekao: “Ovaj časopis će osvijetliti čitateljima marginalizaciju i diskriminaciju s kojom se LGBTIQ osobe u Ugandi susreću svakodnevno. Prisiljeni smo živjeti životima bez dostojanstva. Autori priča u časopisu bi trebali privući pažnju vlasti i šire javnosti kako bi stvorili put promjene stava prema zajednici koja, unatoč tomu što je rastuća i miroljubiva, doživljava nasilje i homofobiju.”

Izvor: Queer.hr

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!