Uhapšeni napadači na njemačkog gej aktivistu

14. 09. 2014

10660342_816802991673715_7723691566451262046_nNjemački državljanin D. H. (27), koji je došao u Beograd na dvodnevnu međunarodnu konferenciju o pravima LGBT zajednice, pretučen je u noći između petka i subote, oko tri sata, na Zelenom vencu ispred McDonaldsa. U subotu popodne iz MUP-a je saopšteno da su trojica mladića koji su prisustvovali tuči uhapšeni u dva grada.

Predstavnici LGBT zajednice organizovali su, povodom prebijanja gej aktiviste, u subotu ujutru protestnu šetnju, predvođeni ambasadorom Njemačke, Hajncom Vilhelmom.

Njemački građanin je, kako je potvrđeno u Hitnoj pomoći, u bolnicu dovezen sa povredama glave i krvarenjem u moždanim ovojnicama. Poslije hitne operacije, D. H. se probudio i u stabilnom je stanju.

– Uspjeli smo da evakuišemo hematom koji mu je ugrožavao život. Nakon operacije mladić je bio na respiratoru, ali sada samostalno diše i svjestan je. Povrede koje je imao kvalifikuju se kao teške i opasne po život. Da nije operisan, pacijent bi preminuo – rekao je doktor Miljko Ristić, direktor Kliničkog centra Srbije.

Ministar zdravlja, dr. Zlatibor Lončar, koji je također posjetio povrijeđenog, upozorio je da su naredna 24 sata ključna kod oporavka pretučenog i da se nada dobrom ishodu.

Beogradska policija u subotu je sprovodila intenzivnu istragu o ovom događaju. Ministar Stefanović je objasnio da su analizirali snimak koji prikazuje incident, na kojem se vide detalji tuče.

Zbog napada na D. H. organizatori su hitno prekinuli skup u hotelu Metropol i organizovali protestnu šetnju do Gradske skupštine. Stotinjak aktivista_kinja sa transparentima, u društvu njemačkog ambasadora Hajnca Vilhelma, mirno je prošetalo Bulevarom kralja Aleksandra uz pratnju jakih policijskih snaga.

Okupljenim ljudima na platou ispred Starog dvora obratila se književnica Dragoslava Barzut, iz organizacije Labris.

Ovo je poruka institucijama da treba da rade svoj posao. Želim Beograd u kome su svi dobrodošli i u kome nema straha na ulicama – rekla je Dragoslava Barzut.

Glavom o frižider

Kako su se Novosti uvjerile, incident se dogodio u prolazu pored McDonaldsa kod kladionice u Brankovoj ulici broj 1. Navodno, D. H. su napala trojica napadača, a on je poslije udaraca pesnicom, dok je padao, glavom nezgodno udario u jedan od frižidera ispred kioska brze hrane. Radnici iz obližnjih radnji su, po dolasku na posao, rano ujutru zatekli policiju koja je obavila uviđaj.

Na djelu ksenofobija?

Ambasador Hajnc Vilhelm je po obilasku povrijeđenog istakao da je on za sada dobro.

– Važno je da se probudio i da mu je stanje stabilno – rekao je i dodao da ako je tačno da je napadač rekao da ne želi strance u Srbiji, djelo dobija novu dimenziju – ksenofobije.

Izvor: Gay Serbia

Foto: Labris Facebook

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!