Umjesto da ih prihvate i štite: LGBTI osobe doživljavaju nasilje u svojim porodicama

Izvor i foto: Klix.ba

Zbog seksualne orijentacije LGBTI osobe izložene su različitim oblicima isključenja, diskriminacije, pa i nasilja. Nažalost, ta praksa nerijetko počinje u njihovim porodicama, među ljudima koji umjesto da im pruže podršku i prihvate ih, guraju ih od sebe i zagorčavaju život.

U BiH je u ovoj i prošloj godini zabilježen porast slučajeva diskriminacije i nasilja nad LGBTI osobama u porodicama. Kako nam je rekla Vladana Vasić iz Sarajevskog otvorenog centra, od januara do septembra ove godine dokumentovano je sedam slučajeva nasilja u porodici.

“Slučajevi variraju od prijetnji i ucjena, bespravnog oduzimanja slobode i zabrane kretanja, nasilja i nanošenja tjelesnih povreda, do prisilnog liječenja. Počinitelji u svim ovim slučajevima bili su roditelji ili braća i sestre uz podršku šire porodice”, kazala je Vasić.

Dob žrtava ne igra nikakvu ulogu. Žrtve su maloljetnici od 16 i 17 godina, ali i osobe 30-ih godina koje još uvijek žive s porodicom ili posjećuju članove porodice na duži vremenski period.

“U jednom broju slučajeva članovi porodice su se koristili i lažima i prevarom da bi osobe doveli u prostor u kojem bi ih onda držali zatvorenima i prisiljavali na liječenje. U slučajevima u kojima je nasilje prijavljivano policija je reagovala, ali tek nakon nekog vremena i više upućenih poziva, i iako su uglavnom korektno reagovali, imali su neka komentare kao naprimjer ‘kako je sve to OK i osoba ima pravo izbora kako će da živi, ali može se izliječiti ako želi’ ili su odgovarali osobe od prijavljivanja članova porodice. Problem su i vjerski dužnosnici ili psiholozi i psihoterapeuti koji tvrde da ‘liječe’ homoseksualnost, pa im se porodice LGBTI osoba obraćaju za savjet i pomoć”, rekla je Vasić.

Poseban problem predstavlja smještanje maloljetnih osoba ukoliko dođe do izmještanja iz porodice u kojoj trpe nasilje. Vasić ističe kako potrebno pronaći jasno sistemsko rješenje, obučavati policajce, socijalne radnice, osoblje koje radi sa žrtvama nasilja u porodici, u domovima za nezbrinutu djecu, psihologe koji rade sa članovima porodica i osoblje škola koje bi moglo primjećivati i prijavljivati znakove upozorenja.

“Ove mjere, naravno, usmjerene su na pomaganje osobama koje moraju napustiti dom i porodicu uslijed pretprljenog porodičnog nasilja, a najidealnije bi bilo uz njih i provoditi mjere dizanja svijesti javnosti o postojanju LGBTI osoba u BiH koje jesu punopravne/i građanke/i, uvođenje tema koje promovišu toleranciju i poštivanje ljudskih prava u obrazovni sistem i javno osuđivanje svake vrste nasilja motivisanog seksualnom orijentacijom, rodnim identitetom ili spolnim karakteristikama žrtve”, naglasila je.

Nažalost, većina LGBTI osoba koje žive sa svojim porodicama nikada ne kažu istinu i prisiljeni su da glume u strahu od nasilja ili neprihvatanja.

“Nisam nikada rekla svojima da imam djevojke, a ne momke. Jednostavno me stid to kažem svojoj mami. Sve moje drugarice znaju, ali niko od moje porodice”, rekla nam je Alma koja ima 26 godina.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!