Uposlenici_e Ujedinjenih nacija u istospolnim brakovima odsad će imati sve povlastice

11. 07. 2014

Ban Ki-moonUposlenici i uposlenice Ujedinjenih nacija koji/e su u istospolnim brakovima će od sada imati pune povlastice, neovisno od toga da li žive u zemlji koja prepoznaje njihovu vezu ili ne, prenosi 429 Magazine.

Prema UN-GLOBEu, 3. jula je generalni sekretar UN-a, Ban Ki-moon, izjavio: “Ljudska prava su u srži misije UN-a. Ponosan sam što zagovaram veću jednakost za svo osoblje, i pozivam sve članove naše UN porodice da se ujedine u odbijanju homofobije kao diskriminacije koja nikada neće biti tolerirana na našem radnom mjestu.”

Promjena politike se primjenjuje samo na uposlenike_ce Sekreterijata UN-a, ali značajan broj UN organizacija je već uveo slične politike vezane za prepoznavanje zakonskih istospolnih zajednica.

Prema oficijelnom memorandumu od 26. juna, “lični status članova_ica osoblja u svrhu prava će btii određen putem pozivanja na zakon kompetentnog autoriteta pod kojim je status uspostavljen”. Dalje, kada se potrvrdi da je “status legalno prepoznat za potrebe prepoznavanja povlastica i prava, Sekretarijat će poduzeti akcije u skladu s tom potvrdom”.

Prethodna politika se oslanjala samo na zemlju porijekla uposlenika_ce za uspostavljanje podobnosti za bračne beneficije.

Predsjednik UN-GlOBE-a, Hyung Hak Nam, u izjavi od 3. juna je rekao: “Ovo je historijsko postignuće, koje se trebalo davno desiti – korak koji nas dovodi bliže punoj jednakosti. Previše nas je patilo od prethodnih pravila. Previše nas nije imalo mogućnost da, npr. osigura useljeničke vize i zdravstvene beneficije za naše partnere_ice zbog diskriminatornih politika koje su odbijale da priznaju naše zakonske partnere. Pisali ste nam stalno, i podsjećali nas svakog dana na hitnost ovog problema. Ova diskriminatorna praksa je sada okončana.”

Međutim, također je dodao da se mnogo toga još mora uraditi. “Moramo se posvetiti eliminaciji homofobije i transfobije na radnim mjestima. Moramo se uvjeriti da su djeca našeg osoblja – naše porodice, ne samo naši partneri – prepoznati. Za sada – uživajmo u ovoj velikoj pobjedi.”

Nova pravila se ne odnose na UN-ov nezavisni penzioni fond ili povlastice vezane za smrt ili invaliditet, što UN-GLOBE također zagovara.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!