Životno partnerstvo je sreća za mnoge hrvatske LGBT porodice

10. 07. 2014

pžp“Prepoznavanje, reguliranje i zaštita obiteljskog života istospolnih parova koju predviđa Konačni prijedlog Zakona o životnom partnerstvu je, bez sumnje, pozitivan pomak i korak naprijed za sve nas građane i građanke RH bilo da smo lezbijke, gejevi, biseksualne i transrodne (LGBT) ili heteroseksualne osobe”, navodi se u saopćenju Inicijative za životno partnerstvo.

“S obzirom na postojeći, ali ponižavajuć i besmislen Zakon o istospolnim zajednicama iz 2003., koji se u praksi uopće i nije mogao provesti, Zakon o životnom partnerstvu će istospolnim parovima omogućiti veliku razinu prava koju svakako treba pozdraviti. On predstavlja demokratski standard Republike Hrvatske kao članice Europske unije, a odavno je ozbiljna potreba LGBT građana i građanki RH.”

Zakon o životnom partnerstvu uređuje obiteljski život isključivo istospolnih parova i njihove djece, statusna prava životnih partnera, ali i prava i obveze u pogledu nasljeđivanja, uzdržavanja, mirovina, uzdržavanja, zdravstvene skrbi, poreznih olakšica i dopusta za njegu partnera/ice, zdravstvenog osiguranja i posjeta u bolnicama, zaštite od diskriminacije na tržištu usluga, kao i slobodu kretanja na čitavom području Europske unije i pripadajuća joj prava u ovlastima Unije.

“Za nas ovo zakonsko rješenje predstavlja tek prvi korak u osiguranju mirnog i sigurnog obiteljskog života za sve obitelji, ali ono i dalje potvrđuje diskriminaciju i podjelu građana i građanki na institucije za ‘heteroseksualne obitelji’ (brak i izvanbračna zajednica) i ‘neheteroseksualne obitelji’ (životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo)”, navodi saopćenje. Zagreb Pride, koji je učestvovao u radnoj skupini za izradu nacrta Zakona, od samog se početka zalaže da životno partnerstvo bude uključiva, a ne isključiva institucija, dakle otvorena i za istospolne i za raznospolne parove.

Konačno, saopćenje navodi da je ovaj Zakon “odraz hrvatske stvarnosti” i predstavlja nužno rješenje za svakodnevne potrebe brojnih LGBT obitelji, te će donijeti sreću i sigurnost mnogom parovima, već ovoga ljeta. “Poruka ovog Zakona jest – sve obitelji su jednako vrijedne.”

Pogledajte novi video Inicijative za životno partnerstvo – Vrijeme je za životno parterstvo. Spot je podrška Zakonu o životnom partnerstvu koji je u saborskoj proceduri, a čijim će donošenjem Republika Hrvatska priznati istospolne parove kao obitelji. U spotu su učestvovali mnogi građani i građanke koji podržavaju životno partnerstvo, kao i glumice Vera Zima i Ksenija Marinković, te glumac Sreten Mokrović.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!