Urugvaj: Trans osobe će moći da se samoodrede bez preduslova operacije

28. 10. 2018
U Montevideu aktivisti/kinje slave izglasavanje zakona kojim se regulišu prava i položaj trans osoba. (AP Photo/Matilde Campodonico)

Izvor: Transserbia.org

Urugvaj je napravio veliki korak ka jednakosti s nekoliko novih zakona, a trans osobe će od sada imati pravo na samoodređenje u pogledu roda, bez preduslova prethodno izvršenih hirurških zahvata.

Transrodne osobe u Urugvaju slave nakon što je Kongres ove zemlje 18. oktobra izglasao sveobuhvatan zakon kojim se regulišu prava trans osoba.

Zakon donosi niz novih prava koja će biti omogućena trans osobama.

Najvažnija promjena je da će trans osobe od sada moći da se samoodrede u pogledu roda i promijene ime u dokumentima bez prethodno dobijene dozvole od sudije.

Novim zakonom predviđene su i stipendije za trans osobe kako bi imale lakši pristup obrazovanju i neku vrstu prednosti kroz afirmativnu akciju, odnosno pozitivnu diskriminaciju.

Ovim zakonom će također biti priznato i samoodređenje nebinarnih, odnosno osoba koje se rodno ne određuju.

Ovaj sveobuhvatan zakon omogućit će mjesečne penzije transrodnim osobama rođenim prije 1975. godine. To je način da se obezbijede reparacije trans osobama koje su bile žrtve vlade ove zemlje tokom diktature od 1973. do 1985. godine.

Reparacije su već počele da se isplaćuju od 1. januara ove godine i važe za sve koji/e su rođeni/e prije 31. decembra 1975. godine.

Novi zakon također obavezuje vladine agencije da zapošljavaju minimum 1% transrodne populacije.

Šezdeset dva senatora od ukupno 88 glasalo je za ovaj zakon.

Nakon objave rezultata, kongresom se zaorio aplauz i povici oduševljenja.

Kolet Spineti, nacionalna direktorka Trans kolektiva Urugvaja, za medije je izjavila: “Ne samo da ćemo biti uključeni u obrazovanje, već je ovo i pitanje permanentnosti. Zakonom će biti uspostavljen sveobuhvatan sistem zdravstvene zaštite posebno namijenjene trans osobama.”

Novi zakoni na snagu stupaju odmah.

Početkom godine, grupa trans osoba se udružila sa saveznicima/ama kako bi zajedno izrazili svoju podršku reformi zakona. Na taj način je rođen pokret Ley Trans YA (Trans zakon odmah!).

Obje grupe su snimile kratak video u kojem su poručile: “Podržavamo ovaj zakon koji štiti trans osobe!”

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!