Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ispravio nepravdu prema životnim partnerima

27. 10. 2018

Izvor: Crol.hr
Foto: hlk.hr

Premda je Zakon o životnom partnerstvu u Hrvatskoj na snazi od 2014. godine, u februaru ove godine jedan je gej par na vlastitoj koži iskusio neusklađenost propisa i procedura s hrvatskim zakonima. Naime, jedan od njih htio je otvoriti bolovanje zbog njegovanja svog teže oboljelog partnera, ali to pravo mu je bilo uskraćeno.

Čuvši za ovu priču, Ivan Zidarević, aktivist za ljudska prava i pokretač Europske civilne inicijative Zagreb, nije čekao s traženjem odgovora od strane nadležnih institucija.

“Dobio sam e-mail od životnih partnera gdje je jednom od njih od obiteljska liječnica onemogućila otvaranje bolovanja zbog njegovanja partnera. Liječnica nije znala gdje bi kliknula u elektronskoj sistematizaciji jer životni partneri u njoj nisu bili navedeni. Tad sam pismeno tražio obrazloženje nadležnih službi. HZZO mi je u roku od mjesec dana poslao dopis s isprikom zbog propusta i zamolili su da im se obratim s više detalja. O slučaju sam obavijestio i Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Višnju Ljubičić koja je također tražila odgovore od resornog Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Tad je uočeno i da na internetskoj stranicai HZZO-a u rubrici ‘Privremena nesposobnost za rad’ nisu navedeni formalni i neformalni životni partneri, unatoč važećem Zakonu o životnom partnerstvu”, rekao nam je.

Pod njegom supružnika podrazumijeva se i njega životnog partnera

Ovih je dana stigao i službeni odgovor HZZO-a na dopis pravobraniteljice u kojem stoji da je “HZZO svim regionalnim uredima i područnim službama uputio internu uputu, odnosno naputak o budućem postupanju, naglasivši kako životni partneri i neformalni životni partneri, sukladno odredbama ZŽP, imaju jednaka prava i obveze kao i bračna, odnosno izvanbračna zajednica glede bilo koje zakonom ili podzakonskim propisom propisane obveze, prava ili povlastice koja se odnosi na obvezno zdravstveno osiguranje i zdravstvenu zaštitu”.

Naputkom je posebno istaknuto da regionalni uredi i područne službe Zavoda obavijeste izabrane liječnike primarne zdravstvene zaštite da se na životnog partnera osiguranika primjenjuju odredbe Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju kojim se utvrđuje da pravo na naknadu plaće pripada osiguraniku u vezi s korištenjem zdravstvene zaštite za vrijeme privremene spriječenosti za rad radi njege osigurane osobe supružnika.

Vezano za problem sa sistematizacijom na koju nailaze liječnici obiteljske/opće medicine, gdje ne postoje navedeni životni partneri, HZZO je pojasnio da “tiskanica izvješća o privremenoj nesposobnosti/spriječenosti za rad, između ostalog, sadrži rubriku u kojoj se navodi njega supružnika kao uzrok privremene nesposobnosti za rad. Pod njegom supružnika podrazumijeva se i u praksi provodi njega bračnog, izvanbračnog supružnika te životnog partnera”.

Ni prvi ni posljednji ovakav primjer

HZZO je nadopunilo i upute na svojoj službenoj internetskoj stranici.

Ministarstvo zdravstva pismeno se očitovalo Pravobraniteljici da će preporuke iznikle iz ovog slučaja uzeti u razmatranje kod izrade novog Zakona o zdravstvenom osiguranju.

“Ovo je još jedan primjer da četiri godine od donošenja Zakona o životnom partnerstvu nemamo punu implementaciju zakona i njegovu primjenu u praksi. Nažalost, to nije ni prvi ni poslijednji ovakav primjer. Drago mi je da je četverogodišnji propust od strane HZZO-a ispravljen nakon moje prijave i reakcije pravobraniteljice Višnje Ljubičić”, završno je komentirao Zidarević.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!