Uspješnim londonskim gay prideom protiv terorizma i tragedija

11. 07. 2017

Izvor: Forum.tm
Foto: FaH / EPA

Stotine hiljada osoba učestvovale su na Gay Prideu, organiziranom u subotu u Londonu, na pedesetu godišnjicu dekriminalizacije homoseksualnosti u Engleskoj i Walesu.

Ispred 26.000 sudionika na kolima koračale su londonske službe sigurnosti, među kojima vatrogasci, policajci i djelatnici hitne pomoći predvodeći mimohod, a na taj način su im organizatori odali počast za sudjelovanje i hrabrost u nedavnim tragičnim događajima. London je bio poprište triju atentata i jednog požara u kojima je poginulo više od 80 osoba od marta, pa su brojni agenti sigurnosti bili raspoređeni uoči te manifestacije koja se odvijala na vrlo posjećenim Oxford Streetu, kao i Piccadilly Circusu i Trafalgar Squareu.

Slaveći “Sexual Offences Acta” iz 1967. organizatori su željeli poslati “poruku nade, priznanja, aktivizma i ljubavi”, posebice Sjevernoj Irskoj koja tek treba priznati istospolni brak.

Londonski gradonačelnik Sadiq Khan je pozdravio uspjeh manifestacije na kojoj se okupilo više od milion i po osoba.

“Proživjeli smo strašne sedmice i najbolji lijek za tugu, bol, žalovanje ili za terorizam je ovaj mimohod ponosa danas u Londonu”, rekao je.

On se obavezao sačuvati barove, klubove i druga mjesta okupljanja LGBT zajednice, od kojih je više od polovice zatvoreno od 2006, prema istraživanju urbanističkog odjela londonskog Univesity College.

Premijerka Theresa May je iz Hamburga sa summita G20 izrazila podršku toj manifestaciji. “Moramo i dalje braniti istinsku jednakost i poštivanje svih osoba”, navela je u priopćenju.

Ali uspjeh manifestacije je izazvao i kritike aktivista koji tvrde da se mimohod pretvorio u komercijalizirani, birokratski i propisani događaj, kako ističe branitelj ljudskih prava Peter Tatchell u listu Guardian.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!