Ususret festivalu Merlinka predstavljamo drag kraljice: duo KayGie, Ostroga Mi i Dita Von Bill

05. 02. 2019

Pored izvrsnih queer filmova, panela i koncerata koji nas očekuju u sklopu Međunarodnog festivala queer filma Merlinka, ove godine će publika imati priliku da pogleda i nezaboravni drag performans. U goste nam u subotu u 21:30 u klubu Monument dolazi pet fantastičnih drag kraljica koje obećavaju nezaboravnu večer. Sa nekima od gošći smo razgovarali/e o performansima koji će biti predstavljeni u završnoj večeri festivala, te o njihovim i našim očekivanjima. U nastavku možete pročitajte razgovor sa kraljevskim duom KayGie kojeg čine Karma Geddonia i Golden Orb, nezaboravnom Ostroga Mi i glamuroznom Ditom Von Bill.

Razgovarala: Renata G.

LGBTI.ba: Možete li se kratko predstaviti za čitatelje i čitateljice? Odakle dolazite? Ko je duo KayGie?

Karma Geddonia: Mi smo duo dreg kraljica poznat kao “Haus of K.G” ili “KayGie” i dolazimo iz Beograda. KayGie je dugo vremena bila samo ideja koja se vrtela oko želje za transformacijama raznih vrsta, od klasičnog drega, do monstruma i drugih fantazija koja su nam prolazile kroz glavu. Međutim, kako smo više upoznavali našu dreg scenu, polako smo osetili kao da pripadamo toj kulturi i ubrzo smo uleteli u taj rolerkouster sa idejom da stvorimo platformu u Beogradu gde ćemo pružiti svima mogućnost da krenu na to putovanje. Stoga, KayGie je incijativa da svi uđu u dreg i tu i ostanu (smijeh). Sa druge strane, polako smo krenuli da razvijamo naše dreg persone i ispoljavamo neke naše delove koje smo sakrivali ili su samo čekali da se ispolje. Karma je i dalje u procesu razvoja, kao i Golden Orb, ali već vidim kako sebe pronalazi u nekim oblastima kao što je komedija, teatar, jake vizualne transformacije i političke poruke. Konstatno nailazimo na nove ideje i principe sa kojima se ona suočava i gde se kreće. Kada je dreg u pitanju, mogućnosti su ogromne u kreativnom polju i zbog toga smo već neko vreme veoma motivisani da napredujemo i istražujemo šta je to što naše dreg ličnosti čini autentničnim i gde one žele da se kreću kroz nas.

KayGie (lijevo: Karma Geddonia, desno: Golden Orb); Foto: Uma Killix

LGBTI.ba: A kako bi Ostroga Mi i Dita Von Bill sebe opisale?

Ostroga Mi: Ostroga je jedna prosta žena, domaćica, hrišćanka sa malo ciganske krvi u svojim venama. U životu ima jedan cilj, a to je da bude dobra žena i da se dobro uda, mada joj za sada nešto slabo ide. Iako je sve što je za sada stekla jedno dete i unuče, a niđe muža, ona ne gubi nadu. Ostroga potragu za svojim mužem nastavlja, a ‘oće li ga naći ne znamo…

Dita Von Bill: Ja sam Dita Von Bill, srpska dreg kraljica koja je poznata po svojim konceptualnim performansima. Dregom se bavim od 2016. godine. Nastupala sam u Mađarskoj, Hrvatskoj, Švedskoj i krunisana sam za Kraljicu beogradskog Prajda 2018. Ljubav prema teatralnim nastupima i konceptualnom povezivanju filma, muzike i plesa me oduvek fascinirala, upravo sve što sam navela me inspirisalo da to uobličim u dreg.

Dita von Bill; Foto: Olla Billmont

LGBTI.ba: Koji je omiljeni dio performansa Ostroge?

Ostroga Mi: Moj omiljeni dio kod nastupanja u liku Ostroge, pored lipsinka, jeste čitav proces pripreme i ulaska u lik, i komunikacija koju imam sa pubilikom, bilo to u toku nastupa ili posle. Volim da pričam sa ljudima koji dođu na moj nastup, da čujem pohvale ili kritike, i uostalom, da se podružimo, malo proćaskamo i zabavimo.

Ostroga Mi

LGBTI.ba: KayGie, kako je došlo do vaše suradnje i kakvu vrstu performansa izvodite?

Karma Geddonia: Upoznali smo se preko Grindra, kao i svi ostali, i tu nema mnogo kreativnosti koju možemo da izdvojimo (smijeh). U suštini, početak naše saradnje je bila klasična gej veza koja je dovela do toga da se upoznamo i shvatimo da smo ljubitelji transformacija, uključujući i dreg. Što se tiče vrste performansa, ja često miksujem elemente komedije, politike, feminizma, pop kulture i od toga stvaram neki koncept koji će biti pogodan za kemp performans.

Golden Orb: Moj jači udeo performansa jeste izgled. Jako volim da menjam stilove kostima i šminke, te se dosta fokusiram na njega i igram se na razne kreativne načine. Performans mi je uvek različit i zavisi od koncepta. Najlepše mi je kada osetim pesmu i bude sve spontano, a opet ima suštinu koju pesma iskazuje, samo na moje načine.

Golden Orb: Najdraži deo performansa je kada stanem na stejdž i kada gledam u publiku i slušam njihove aplauze, vrištanje, to mi je nekako najslađi vid dobrodošlice i onda kreće nastup i uživanje u istom.

Karma Geddonia: Uh, meni je najdraži kraj. Tad se u suštini završila i emocija koja me je držala tokom nastupa, a onda slede i one brze i kratke reakcije publike koje hvatam na kraju. To je uvek zabavno, pogotovo kada su neki čudni koncepti bili tokom nastupa.

LGBTI.ba: Čemu se posjetitelji i posljetiteljice vašeg performansa mogu nadati?

Golden Orb: Počastvovani smo pozivom i radujemo se što ćemo učestvovati na Merlinka festivalu i imati priliku da upoznamo LGBTQ ljude iz Sarajeva. Posetioci i posetiteljice mogu da očekuju veoma kreativne performere koji će dati sve od sebe da bi se drugi zabavili (a i mi). Svako od nas je različit po pitanju performansa i izgleda, te će posetioci i posetiteljice uživati i zabaviti se raznim našim kreacijama.

Ostroga Mi: U Sarajevu sam bila par puta, i to je jedan od mojih omiljenih gradova na Balkanu. Taj grad prosto ima neku divnu energiju, a ljudi u njemu još bolju. Tako da, prije svega, očekujem lud provod i fenomenalno iskustvo.

Dita Von Bill: Ovo će biti moj prvi put u Sarajevu i jako sam uzbuđena. Do sada sam samo imala priliku da upoznam i družim se sa ljudima iz Sarajeva, ali ću sada konačno ostvariti želju da osetim duh grada i probam sarajevske ćevape. Iskreno, nikada nemam očekivanja od nastupa. Trudim se samo da kanališem svoju energiju i ideje. Publika koja prati moj rad je već dovoljno otvorenog uma da bi sve to razumela i oberučke prihvatila. Ali se svakako nadam da ću ispuniti očekivanja vaše publike.

Ako iz prve ruke želite vidjeti o kakvim performansima se radi, ako ste spremni na nova iskustva i mnogo smijeha, obavezno nam se pridružite!

Ovaj tekst je objavljen uz podršku Američke agencije za međunarodnu saradnju (USAID). Stavovi izneseni u ovom tekstu ne odražavaju nužno stav Američke agencije za međunarodnu saradnju (USAID) niti Vlade SAD-a, već isključivo autora/ice.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!