Večeras će u Zagrebu biti dodijeljena nagrada Lez of the Year 2014

19. 12. 2014

10599671_805748006150457_6878187568856658429_nZbeLeTron i ove godine nastavlja tradiciju dodjele nagrada za doprinose kreativki, ali i kreativaca iz područja aktivizma i kulturnog izričaja u svrhu vidljivosti, osnaživanja i zagovaranja prava žena, s naglaskom na lezbijke, biseksualke, transžene i queer pučanstvo općenito. Nagradu će, kao i prošlih godina, dodijeliti sama LGBTIQ zajednica koja će u zagrebačkoj Coolturi večeras, 19. decembar, s početkom u 21 h u opuštenoj, ali svečanoj atmosferi, nekoga od nominiranih “nagraditi” za rad.

“Sama večer Lez of the Year biti će idealna prilika da se zajedno prisjetimo ključnih hrvatskih lezBijskih trenutaka i ostvarenja u minuloj godini. Ovim događajem ne samo da želimo upozoriti i upoznati pučanstvo sa osobama koje svojim radom i stvaranjem pridonose kvaliteti življenja svih nas, nego također želimo istaknuti ponos što iz godine u godinu sve više osoba ‘izlazi iz ormara’ ili daje podršku u borbi za LGBTIQ prava. Mi kao dvostruko diskriminirana manjina, dvostruko se moramo boriti kako bi naš rad bio prepoznat i priznat, a ova nagrada pokazatelj je kako svatko može napraviti barem nešto kako bi promijenila/o svijest okoline u svrhu postizanja jednakosti”, rečeno je od strane organizatora/ica.

Ove godine posebno priznanje “Certifikat lezbijskog prijateljstva”, odnosno titula počasne lezbijke, biti će dodijeljena osobama koje su radile na Zakonu za registrirano partnerstvo jer su prepoznale potrebe LGBTIQ zajednice i samim time im se želi poručiti: “Hvala, dio ste naše obitelji.”. Ovim Zakonom omogućeno je da istospolni parovi ostvare barem dio prava koja su inače bila ekskluzivno rezervirana za raznospolne parove te je ova titula znak zahvalnosti iz razloga što je Zakon donesen u onim trenucima kada su mnogi/e izgubili/e nadu da će sa svojim partnerima/icama ikada imati zajednička prava.

Glasati za nominirane se može na Facebook stranicama ZbeLeTrona te na samom događaju u Coolturi. Za muziku će se pobrinuti Miss Iconic i Gio, te Nora.

ZbeLeTron uskoro navršava šestu godišnjicu djelovanja, prvotno zamišljen kao prostor za druženje lezbijki, bi i trans* žena uz poticanje ženskog glazbeno-vizualnog stvaralaštva i DJ-anja pod geslom “Cure mogu jednako dobro, ako ne i bolje!”. Od sredine 2013. godine ZbeLeTron je službeno registriran kao udruga, a u 2015. godini pokreće nove uzbudljive projekte po principu DIY filozofije uz nastavak već postojećih programa.

Za Lez Of The Year 2014. nominirane/i su:

1. Dokumentarni film Još jednom
Rijetko koji film u Hrvatskoj je uspio probuditi toliko zanimanje kao film Još jednom koji je prikazao tijek života nekoliko protagonistica i protagonista: Ivane Kovačić, Mime Simić, Helene Janečić, Noe Pintarića i Ane Opalić u vremenskom periodu od sedam godina. Kroz suze i smijeh pratili smo prekide veza, životne promjene i odluke, a samim time shvatili da svi plaču i da nismo usamljeni u svojem svakodnevnom lezbijstvu.

2. Le Zbor
Što više napisati o najaktivnijim glazbenim aktivisticama u regiji? Le Zbor sve što radi, radi savršeno. Od spota Katjusha kojim su upozorili na homofobiju u Rusiji za vrijeme Olimpijskih igara do hrabrog prosvjedovanja protiv inicijative da se žensko tijelo i odlučivanje o njemu prepuste, kao i odlazak i predstavljanje na međunarodnom ženskom festivalu na otoku Lezbosu. Le Zboruše su puni paket – strejt, lezbijke, biseksualne, oduvijek su bile one koje su nadahnuće svima nama.

3. Pol’ 9 kod Sabe
Bend koji je svoj prvi nastup imao prije nekoliko godina na Vox Feminae festivalu je prošao jedan jako dugački put od probi u kućnoj radinosti. Trenutno je apsolutno normalno čuti jedan od njihovih mnogobrojnih hitova na radiju, a nedavno su cure i dečko konačno izbacili i album. Bend koji nas sve natjera na ples, pokoju suzu u oku, osmijeh i sjetu. I bend kojem trebaju baš moji i tvoji problemi. “Iskreno, osim dobre glazbe na hrvatskoj underground sceni, najviše nas inspiriraju životni problemi – naši i naših prijatelja.”

4. Minival / Flomaster
Nadahnuta skupina iz Splita, dobrano je počela drmati dalmatinskom i splitskom kulturnom scenom. Osim partija Minival koji je prezentirao kvalitetni program, udruga Flomaster bavi se i kulturno angažiranim LGBT aktivizmom. Tako su osim gostovanja na Visu na ljetnom izdanju PlesnjaQa, nedavno napravili i izložbu o LGBT/straight prijateljstvima. Takva promišljena inicijativa pravo je osvježenje u moru događaja i ovime želimo poručiti – cure, samo naprijed!

5. Marina Milković – Queer2Queer
Malo koji LGBT orijentirani program se uspio održati toliko dugo i toliko uspješno. Program Zagreb Pridea Queer2Queer pod voditeljskom palicom Marine Milković održava se već četvrtu godinu te se u opuštenoj atmosferi raspravlja o svakodnevnim problemima LGBT populacije na jedan inovativan i zabavan način. Tko još nije bio – ne zna što propušta!

6. Zemlja za nas
Eko feministička udruga koja je pokazala kako je pravi uzor za druge žene koje možda malo treba ohrabriti pozitivnim primjerima da se i same osokole na ostvarenje vlastitih snova. Stvaranjem mjesta u kojima vlada ravnopravnost i poštovanje spram članova zajednice, kombinirano s brigom za okolinu u koju dolaze što se naročito istaklo organiziranjem tribine s Mirelom Holy, koja je dosegla veliku vidljivost i skrenula pozornost javnosti na neke probleme s kojima se inače ta ista javnost i ne voli baš baviti. Njihova inicijativa inspirirala nas je i nadahnula, a ujedno i promijenila naše živote, i živote mnogih koje smo na svojem aktivističkom/životnom putu upoznale. Go Brač!

7. CroL
Portal i forum koji je živ već 15 godina zahvaljujući volonterskom radu. Ovdje smo se prvi put upoznale, zaljubile, mrzile javno, dobivale banove, trolale. Nama je to “dnevni boravak”, a Zita i Tamara neumorno bdiju nad nama i pospremaju naše igračke. CroL je naše malo utočište koje je pokazalo svoju snagu i objektivnih izvještavanjem dalo jedan pregled svakodnevnih događaja na svjetskoj, ali hrvatskoj LGBTIQ sceni.

8. qSport
“Društvo sportske rekreacije namijenjeno podršci LGBTIQ sportaša, rekreativaca i sportskih entuzijasta” , kako kažu o sebi. S preko desetak medalja na međunarodnim natjecanjima, odličnim rezultatima kojima staju uz bok profesionalnim sportašicama (i sportašima, naravno), qSport pravi je ponos naše male zajednice. Novi članovi su dobrodošli i sigurni smo da nećete požaliti ako im se priključite.

9. Vox Feminae
Portal Vox Feminae daje pravu dozu kulture i zabave na svakodnevnoj razini. Osim uspješnog portala, imaju i šarmantan i nadahnjujući festival, rade na bazi umjetnica, a samo uredništvo kao i kvalitetni autori/ce su predanim radom uzdigli portal do titule najboljega. Kako bismo inače doznali za sve te strašne žene? Ove godine ekipa iz K-Zone je pokrenula i svoj dnevni boravak koji će zasigurno postati još popularniji u ovim malo hladnijim mjesecima. Volimo Vox – jer nas čini kulturnijima.

Izvor: terapija.net

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!