Večeras otvaranje četvrte Merlinke u Sarajevu

29. 01. 2016

merlinka_plakatVečeras u 19 časova će biti otvoren četvrti Međunarodni festival queer filma Merlinka. Ovaj festival se već sedam godina organizuje u Beogradu sa idejom da promovira filmove koji se bave lezbejskom, gej, biseksualnom, trans*, interseksualnom i queer tematikom.

Ovogodišnja Merlinka u Sarajevu se razlikuje od prethodnih po tome što ima drugačiji program od beogradske – filmovi će biti prikazani premijerno, i festival će trajati dva dana. Program festivala možete pogledati na ovom linku.

Večeras , svečanim otvaranjem festivala se poručuje da je kultura jedna veoma bitna karika u lancu borbe za prava i slobode LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, i da ne smijemo dopustiti ograničavanje slobode izražavanja i slobode da budemo ono što jesmo, što nam, na kraju krajeva, i zakoni naše države potvrđuju.

Nakon 2014. godine kada je 14 maskiranih osoba napalo goste i gošće drugog Festivala Merlinka, za vrijeme diskusije o transeksualnosti te demoliralo Art Kino Kriterion, te nakon odluke da se dan poslije festival nastavi, nedozvoljavajući homofobima i nasilnicima da zaustave pravo na slobodu okupljanja, godinu poslije, 2015. godine, Merlinka je prošla kako i priliči jednom kratkom filmskom festivalu – uz filmove, druženja i dobru atmosferu.

Ove godine je iznimno važno da još jednom, zajedno pokažemo da je ovo država svih njenih građana i građanki te da svaki festival koji za cilj ima ukazivanje na postojanje drugog i drugačijeg, ili koji promoviše postojanje bilo koje skupine kojoj su zagarantovana prava i slobode zakonima ove zemlje – jeste dobrodošao u ovom gradu i Bosni i Hercegovni.

Nasilje i zastrašivanje, koje je postalo svakodnevno u našem društvu, nas neće i ne smije spriječiti da nastavimo sa borbom za bolje društvo i za poštivanje i uvažavanje ljudskih prava svih građana i građanki ovog društva.

Zbog toga je dolazak svih nas koji shvatamo šta znači fizičko prisustvo na ovom, ali i sličnim događajima, veoma važno, pogotovo u državi u kojoj su prava lezbejki, gej, biseksualnih i trans* osoba još na niskom nivou i gdje pred nama još ima jako mnogo borbi za naše bolje živote i bolja prava.

Vidimo se večaras i sutra… politički, aktivstički, solidarno i ljudski.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!