Velika Britanija planira olakšati pravno priznanje roda

29. 07. 2017

Izvor: Libela.org

Britanska je vlada najavila nova pravila prilikom legalne promjene oznake spola osobe. Naime, prema riječima ministrice ravnopravnosti Justine Greening, za pravno priznanje roda više neće biti nužno da se dijagnosticira rodna disforija. Time više neće biti potrebno prolaziti medicinska i psihološka testiranja u kojima doktori/ice odlučuju ima li osoba pravo na promjenu oznake spola u dokumentima ili ne. Na taj način, smatraju vladajući, ljudima će biti lakše pravno promijeniti oznaku spola jer neće biti zahtjeva za medicinskom dijagnozom te će to biti osobna odluka pojedinca/ke.

Ono što će morati dokazati osobe koje žele promijeniti oznaku spola jest to da žive u drugom rodnom identitetu najmanje dvije godine. Greening je rekla: “Ova vlada želi izgraditi inkluzivno društvo koje je otvoreno za sve, bez obzira na spol i seksualnu orijentaciju. Danas poduzimamo korak ka tomu. Ovime želimo odbaciti neke povijesne predrasude koje su i dalje dio naših zakona te želimo pomoći LGBT osobama u stvarnim problemima s kojima su suočeni/e.”

Trans* aktivisti i aktivistkinje prijedlog su dočekali pozitivno dodajući da je prisiljavanje ljudi da prolaze medicinske pretrage prije promjene oznake spola u osobnim dokumentima bilo nametljivo. Suzanna Hopwood iz Stonewalla kazala je: “Važno je da se ovom reformom odbaci nužnost medicinskog dokazivanja te ostale nametljive metode. Vrijeme je da se napokon omogući trans* osobama da im se rod pravno prizna kroz jednostavan administrativan proces.”

Međutim, najava nije dočekana pozitivno od konzervativnih i kršćanskih grupacija koje tvrde da će ovim potezom biti suviše lako promijeniti spol.

Prijedlog mora proći kroz konzultacije i kroz sve zakonodavne faze prije nego li se usvoji kao zakon.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!