Trump izazvao bijes najavom zabrane služenja vojske transrodnim osobama

28. 07. 2017

Izvor: Crol.hr
Foto: Gage Skidmore/Flickr

Iako je u kampanji obećavao da će štititi prava LGBT zajednice, američki predsjednik Donald Trump najavio je da će zabraniti služenje vojske transrodnim osobama čime je izazvao bijes javnosti i niz prosvjeda u većim američkim gradovima.

U američkoj vojsci trenutačno služi oko 12.000 transrodnih osoba, a njih još 134.400 uživa status vojnih umirovljenika i veterana. Zabrana služenja vojske transrodnim osobama ukinuta je u mandatu predsjednika Baracka Obame.

Kao i ostale važne odluke, vraćanje zabrane služenja vojske transrodnim osobama Trump je objavio na Twitteru ustvrdivši kako američka vojska “mora biti usredotočena na odlučujuću i neodoljivu pobjedu i ne može se opteretiti golemim medicinskim troškovima i poremećajem koji u vojsci izazivaju transrodne osobe”.

“Nakon konzultacija sa svojim generalima i vojnim stručnjacima, znajte da Vlada Sjedinjenih Država neće prihvatiti ili dopustiti transrodnim pojedincima da služe u bilo kojem svojstvu u američkoj vojsci”, poručio je Trump.

Osude sa svih strana

Na te je izjave oštro reagiralo temeljno udruženje veterana američke vojske koji su predsjedniku Trumpu poručili da nema pojma o služenju vojske i da se treba sramiti zbog ovakvih izjava.

“Vi obeščašćujete ljude koji, za razliku od vas, nose uniformu kako bi služili svom narodu. To je još jedan strašan napad na naše trupe od nelegitimnog ‘vođe’ kojem vojnici i veterani služe samo za političke obračune”, ističu veterani.

Trumpovu najavu zabrane služenja vojske transrodnim osobama osudili su i brojni političari, slavne osobe i organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Najpoznatija transrodna osoba u američkoj vojsci, zviždačica Chelsea Manning, nazvala je Trumpov potez kukavičlukom, a Kristen Beck, prva pripadnica Navy Seala koja je javno obznanila da je transrodna, zatražila je od Trumpa da je primi.

Organizacije za zaštitu prava LGBT osoba poručuju Trumpu da transrodne osobe nisu “poremećaj” i da treba biti zahvalan svima koji služe svome narodu.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!