Prva LGBTIQ vojna jedinica u borbi protiv ISIL-a

27. 07. 2017

Izvor: CroL.hr
Foto: @IRPGF/Twitter

Kao dio Internacionalne revolucionarne narodne gerile (IRPGF), anarhističke formacije volontera iz raznih zemalja koja se zajedno s kurdskim jedinicama bori protiv takozvane Islamske države u sjevernoj Siriji, osnovan je odred imena Pobunjenička i oslobodilačka queer vojska (TQILA), prva LGBTIQ vojna jedinica koja će se suočavati s islamskim teroristima.

TQILA okuplja queer osobe, ali i sve one koji se bore protiv rodne binarnosti te podržavaju žensko oslobođenje, rodnu i seksualnu revoluciju. Na okupljanje ih je potaknula činjenica da je nasilje ISIL-a veoma često usmjereno prema queer osobama koje smatraju bolesnima i neprirodnima. javlja magazin Out.

Vjeruje se da pripadnici ISIL-a na okrutan način ubijaju zatočenike koje smatraju LGBTIQ osobama – najčešće ih se kamenuje ili baca s krovova. Ističu da se i napadač na gej noćni klub Pulse u Orlandu izjasnio kao sljedbenik ISIL-a.

TQILA se suprotstavlja ovom nasilju Islamske države, no ističe kako njihova borba nije usmjerena samo protiv islamskih fundamentalista, već i protiv kršćanskih konzervativaca na Zapadu koji također vrše nasilje nad queer osobama u želji da ih se marginalizira i da im se oduzme glas.

Ističu da homofobija nije inherentna nijednoj religiji, već da postoji velik broj pripadnika svih religija koji podupiru queer zajednicu, kao i samih queer osoba svih vjeroispovijesti. Naglašavaju i da se bore protiv homofobije u redovima same revolucionarne ljevice. K tome, žele jačati i tekovine kurdske ženske revolucije koja je pod vodstvom Asye Abdullah već stvorila relativno mirnu i egalitarnu “demokraciju bez države” u Rojavi na sjeveru Sirije.

Točan broj queer osoba u TQILA-i drži se u tajnosti radi sigurnosti članova, no glasnogovornik grupe Heval Rojhilat izjavio je da je velik broj članova dio LGBTIQ zajednice i da se jedinica već bori u Raki.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!