Verbalni napad na aktivistkinje Banjalučkog Udruženja Kvir Aktivista

13. 10. 2014

buka coverAktivistkinje B.U.K.A.-e u Banja Luci su u kasnim večernjim satima u subotu verbalno napadnute ispred jednog banjalučkog noćnog kluba, uz pokušaj fizičkog napada na njih, te osoba u njihovom društvu.

Putem Facebooka je saopćeno da je grupa mladića u prostorijama noćnog kluba Inbox počela skandirati ”Ubij, zakolji da peder ne postoji.”. “Nakon poziva, policija ih je istjerala iz kluba, međutim, oko petnaest mladića je ostalo ispred da bi sačekali i napali aktivistkinje i njihovo društvo kojie su bili zatočeni u klubu sve do drugog poziva i dolaska policije. Aktivistkinje i njihovo društvo su u 4 sata poslije ponoći uz pratnju i zaštitu policije napustile klub i sprovedene do bezbjednog prostora. Dok su aktivistkinje odlazile, nekoliko mladića je uzvikivalo ‘Nećemo vam ništa večeras!'”, piše u objavi.

Aktivisti i aktivistkinje smatraju da ovaj incident ne samo da pokazuje količinu ugroženosti sa kojom se LGBT osobe susreću svakodnevno već i činjenicu da građanke i građani Banja Luke nisu sigurni/e u vlastitom gradu. Dodaju da je incident prošao bez ozbiljnih posljedica zahvaljujući odličnoj intervenciji Centra javne bezbjednosti Banja Luka i vlasnika noćnog kluba Inbox, te da će nakon utvrđivanja identiteta napadače prijaviti.

Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje prije nekoliko dana je najoštrije osudila prijetnje upućene aktivistima i aktivistkinjama Banjalučkog udruženja kvir aktivista (B.U.K.A.) koji su ovih dana bez prestanka izražavani na društvenim mrežama.

Usljed izostanka bilo kakve reakcije državnih institucija, situacija je kulminirala verbalnim napadom na jednu aktivistkinju ovog udruženja.

“Neshvatljivo je da se u Republici Srpskoj čiji Krivični zakon prepoznaje zločin iz mržnje i predviđa njegovo kažnjavanje, javne prijetnje i otkrivanje njihovih ličnih podataka i fotografija preko društvenih mreža, te presretanje na javnim mjestima u cilju zastrašivanja i ugrožavanja sigurnosti žrtava motivisani njihovom seksualnom orijentacijom i aktivističkim angažmanom, ne smatraju krivičnim djelima koja moraju biti istražena i procesuirana”, saopćeno je.

Članice Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje, svjesne položaja LGBT osoba u izraženo homofobnom bh. društvu, smatraju da je neophodno proaktivnije djelovati da bi se suzbila netrpeljivost prema LGBT osobama i da bi se jasno izrazila državna osuda svakog oblika diskriminacije i nasilja nad ovim osobama.

“Apelujemo na policiju i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske da preuzmu sve neophodne mjere da adekvatno istraže ovaj slučaj, te otkriju počinitelje ovih krivičnih djela i omoguće njihovo daljnje procesuiranje, te sankcionisanje odgovornih osoba u skladu sa Krivičnim zakonom Republike Srpske”, poručuje Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje.

Članice Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje:

Asocijacija za demokratske inicijative

Centar za mlade KVART
Civil Rights Defenders
Fondacija CURE
Fondacija Mediacentar Sarajevo
Fondacija Istina, Pravda, Pomirenje
Helsinški komitet za ljudska prava u Bosni i Hercegovini
Inicijativa mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine
Otaharin
Omladinska novinska asocijacija u BiH (ONA)
Sarajevski otvoreni centar
Udruženje BH novinari
Vijeće za štampu BiH

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!