Victoria's Secret angažirala transrodnu manekenku

11. 08. 2019

Izvor: Pink News
Prevela i priredila: Redakcija
Foto: Miguel Medina/AFP/Getty

Brend donjeg rublja Victoria's Secret angažirao je po prvi put transrodnu manekenku, Valentinu Sampaio iz Brazila, koja je nedavno na svojim društvenim mrežama objavila da snima kampanju za Pink kolekciju Victoria's Secreta.

Dobrodošlicu su joj poželjele još jedna manekenka Victoria's Secreta, Lais Ribeiro, kao i transrodna glumica Laverne Cox.

Sampaio je izazvala senzaciju u svijetu modelinga kada je postala ambasadorica L'Oreala 2016. godine, te prva trans žena na naslovnici pariškog Voguea 2017. godine.

Odluka brenda Victoria's Secret da angažira transrodnu manekenku ide u pravcu ispravljanja odnosa sa trans zajednicom, budući da su u prošlosti trans manekenke Carmen Carrera i Leyna Bloom pozvale kompaniju da među svoje modele uključe i trans osobe.

Pored toga, šef marketinga ove kompanije, Ed Razek, 2018. godine je u intervjuu za Vogue izjavio da ne bi angažirao trans ženu. “Ne, ne vjerujem da bismo to trebali uraditi. Zašto ne? Zato što je ovaj show fantazija. To je zabava koja traje 42 minute, jedina ovog tipa u svijetu.” Sedamdesetogodišnji Razek je također odbacio ideju da plus-size modeli zaslužuju mjesto na pisti, rekavši “Pokušali smo napraviti televizijski specijal za plus-size modele 2000. godine. Nikoga to tada nije interesiralo, a ne interesira ni danas.”

Nakon reakcija na ove izjave, kompanija je na svoj Twitter postavila Razekovo izvinjenje, u kojem je insistirao da su za modnu reviju Victoria's Secret bili razmatrani i trans modeli. “Moje primjedbe u vezi uključivanja transrodnih modela u modnu reviju Victoria's Secreta zvučali su neosjetljivo. Izvinjavam se. Jasnoće radi, apsolutno bismo uključili trans modele u show. Na castinge su nam dolazili trans modeli… I kao i brojni drugi, nisu uspjeli… Ali nikada se nije radilo o rodu. Divim se i poštujem njihovo putovanje ka prihvatanju onoga što zaista jesu.”

Nekoliko dana nakon ove objave, saopćeno je da je Razek napustio poziciju šefa marketinga i otišao u mirovinu.

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!