Francuska na putu legalizacije medicinski potpomognute oplodnje za neudane žene i lezbijke

10. 08. 2019

Izvor: VoxFeminae.net via AP/Jezebel

Medicinski potpomognuta oplodnja u Francuskoj je trenutno dostupna samo heteroseksualnim parovima koji žive zajedno barem dvije godine, zbog čega su mnogi potražili pomoć van države. No francuska vlada je nedavno najavila nacrt zakona koji bi lezbijskim parovima i neudanim ženama omogućio istu uslugu.

Očekuje se da će ovakav potez naići na oštro neodobravanje od strane Marine Le Pen i krajnje desnice, budući da se slično dogodilo prije šest godina kada je bivši predsjenik Francois Hollande legalizirao istospolni brak.

Ova odluka vlade francuskog predsjednika Emmanuela Macrona prva je važnija društvena reforma otkad je Macron stupio na vlast. Najavljeni zakon također bi omogućio ženama da zamrznu svoja jajašca iz razloga koji nisu medicinske naravi, odnosno da povećaju svoje šanse za začeće.

Iako je Le Pen već pozvala na referendum, a 20 konzervativnih organizacija sprema prosvjed u listopadu, francuska ministrica zdravstva Agnes Buzyn je izjavila kako ovakav potez ne bi trebao biti problematičan za Francuze, budući da su studije više puta pokazale kako djeca odgajana u istospolnim obiteljima ili od strane samohranih roditelja nemaju nikakvih poteškoća.

No ovo nije prvi put da se govori o takvom zakonu – još 2017. je Francuski državni odbor za etiku presudio kako bi neudane žene i lezbijke trebale imati pristup medicinski potpomognutoj oplodnji, no prijedlog nije prošao iz straha od masovnih prosvjeda.

Lezbijski parovi i/ili neudane žene imaju pravo na medicinski potpomognutu oplodnju u 18 od 28 država članica EU.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!