VIDEO: Pogledajte novi promotivni spot beogradske Parade ponosa!

11. 09. 2014

parada1Iako još uvijek nisu dobili sve potrebne dozvole, sudionici/e Parade ponosa već su objavili/e video kojim žele da odgovore na najčešće pitanje koje dobijaju, a to je na šta su zapravo oni ponosni.

LGBT zajednica navodi da je ponosna na sve one stvari na koje su ponosni svi drugi ljudi, ali da su njima neke stvari (poput porodice, braka, osiguranja…), nedostupne. Pored toga, kažu da svakodnevno žive u strahu da ne budu pretučeni/e, maltretirani/e ili diskriminisani/e na raznim mjestima.

Parada ponosa će biti održana 28. septembra u centru Beograda, oko 12 sati, kada će se pripadnici/e LBGT populacije okupiti ispred zgrade Vlade Srbije. Šetnja će trajati do Narodne skupštine, gdje će se kasnije održati žurka. Član organizacionog odbora Parade, Boban Stojanović, izjavio je da je trasa šetnje izabrana sa željom da podsjete građane i institucije na prošlogodišnji protest, održan uvečer, nekoliko sati nakon treće zabrane Prajda. Time je, kako je rečeno, “LGBT zajednica dokazala da Prajd može da prođe bez incidenata i da je odluka o zabrani političke prirode”.

Član organizacionog odbora Marko Ilić istakao je da još nemaju sve potrebne dozvole – od Opštine Stari grad, JKP “Zelenilo”, Sekretarijata za saobraćaj, iako su zahtjeve podnijeli još 2. jula, a rok za izdavanje je 30 dana. “Nadam se da ćemo uskoro dobiti sve potrebne dozvole”, naveo je Ilić.

Od 22. do 28. septembra će u Beogradu biti održana i Nedelja ponosa 2014. Prajd je ove godine prvi put dobio finansijsku pomoć države u iznosu od 300.000 dinara, a poziv za šetnju uputili su i predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Aleksandru Vučiću, kao i ministarstvima.

A policija intenzivno radi na bezbjednosnoj proceni održavanja Parade ponosa, kako je izjavio ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović. On je novinarima rekao da će u narednih nekoliko dana policija imati preciznu informaciju o bezbjednosnim procjenama, “jer bezbjednosni rizici su uvijek veći kako se približava termin održavanja te manifestacije”. Ministar je naglasio i da se policija priprema za taj događaj i da angažuje sve potrebne snage i da Direkcija policije istovremeno radi i na preventivnim aktivnostima.

Upitan da li zbog bezbjednosnih rizika može da dođe do otkazivanja Prajda, Stefanović je odgovorio je o takvom nečemu rano govoriti, s obzirom da detaljne informacije o bezbjednosnim procenama još nisu gotove.

Ovogodišnja Parada ponosa trebala je biti održana 31. maja, ali su je organizatori odložili zbog poplava u Srbiji.

Pogledajte novi promotivni spot!


Prajd 2014 from ParadaPonosaBeograd on Vimeo.
Izvor: GayEcho

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!