VIDEO: Trailer za “Finding Dory” nam donosi prvi Disneyev lezbijski par?

04. 06. 2016

ZZ3A9700C6Izvor: Labris
Foto: Screenshot

Dok Pixarove filmove Finding Nemo i Finding Dory karakteriše glas poznate lezbijke Ellen DeGeneres, novi trailer za Finding Dory je naveo fanove da spekulišu o tome kako lezbijski par može biti predstavljen u filmu.

U toku trailera, hobotnica po imenu Hank pomaže glavnom karakteru Dory, ribi sa kratkoročnim pamćenjem, na svom putovanju. U Hijinksu, hobotnica završava u dječijim kolicima koja pripadaju lezbijskom paru. Iako nije sigurno da su prikazane žene zaista lezbijski par, nagađanja ukazuju na to koliko ljudi žele da vide kako Disneyevi filmovi prihvataju LGBT likove.

U maju su dvije odvojene kampanje tražile da Disney uključi LGBT likove u svoje franšize. Hashtag #GiveElsaAGirlfriend je pokrenut kako bi Elsa iz animiranog filma Frozen dobila ženu za partnera, dok je hashtag #GiveCaptainAmericaABoyfriend pozvao Marvel da dozvoli superheroju Kapetanu Amerika da bude u vezi sa svojim najboljim prijateljem Buckyjem.

Frozen je uključio LGBT par u jednom trenutku, koji nije toliko primjetan. Kada muškarac po imenu Oaken ukazuje na svoju porodicu (u videu ispod od 2:12), on ukazuje na drugog čovjeka i četvoro djece.

Obje kampanje su se pojavile nakon što je GLAAD, grupa koja zastupa LGBT prava, dala Disneyu “padajuću” ocjenu za predstavljanje LGBT likova u svojim filmovima.

Dok kratka scena sa lezbijskim parom bijele rase nije filmska revolucija, ipak je mali korak ka naprijed i znak Pixarove i Disneyeve spremnosti da pokažu djeci (i odraslima) koji gledaju njihove filmove da LGBT osobe postoje – u realnom kao i u animiranom svijetu.

Pogledajte trailer za Finding Dory ispod.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!