VIDEO: Transgender Europe upozorava na sramotne procedure kroz koje prolaze trans* osobe

26. 02. 2015

tgeu_logo_1Transgender Europe (TGEU) upozorio je ovih dana u priopćenju kako u 34 europske države trans* osobama još uvijek nije dozvoljeno legalno promijeniti ime i spol bez prolaska kroz sramotne i uvredljive procedure.

Tim povodom TGEU je u javnost pustio i video u kojemu se prikazuju scenariji iz noćne more kroz koji većina trans* osoba mora proći poput prisilne sterilizacije, razvoda ili pak dijagnoze mentalnih bolesti kojih zapravo nema.

Kao rezultat tih ponižavajućih procedura mnoge trans* osobe nisu u mogućnosti, ili odbijaju, promijeniti ime i spol. Iz TGEU naglašavaju kako zbog toga pasoši i ostali identifikacijski dokumenti nisu usporedivi s identitetom i izgledom trans* osoba što uzrokuje dodatne komplikacije poput prisilnog autanja, optužbi za prevaru i sl.

Julia Ehrt, izvršna direktorica TGEU-a, je rekla: “Trans* osobe imaju svako pravo pristupiti svim područjima društva i imaju pravo na brze, transparentne i dostupne procedure. Države diljem Europe još uvijek narušavaju prava trans* osoba svojim nehumanim praksama. Bez identifikacijskih dokumenata, koji su usklađeni sa spolnim i rodnim identitetom, trans* osobama je oduzeto pravo na dostojanstven život.”

Pogledajte video!

Izvor: Queer.hr

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!