Visoka cijena anti-LGBT zakona: Turisti izbjegavaju Sjevernu Karolinu i Mississippi

25. 04. 2016

Mississippi_AntiGejIzvor: Crol.hr
Foto: downtrend.com

Nakon što su brojni muzičari otkazali svoje nastupe u ovim američkim državama zbog anti LGBT zakona, njihov primjer počeli su slijediti i turisti, zbog čega bi Sjeverna Karolina i Mississippi mogle pretrpjeti ogromne finansijske gubitke koji se mjere u milionima dolara.

Pjevač Bryan Adams otkazao je koncert u Mississippiju u znak protesta protiv zakona te države koji omogućava diskriminaciju LGBT osoba temeljem religijskih uvjerenja, a glumica Sharon Stone je iz istog razloga odlučila kako tamo neće snimiti film. Bruce Springsteen, Ringo Starr, Pearl Jam i Ani DiFranco otkazali su nastupe u Sjevernoj Karolini zbog tamošnjeg diskriminirajućeg zakona prema trans* osobama kod korištenja javnog toaleta.

I dok ovi potezi slavnih privlače veliku pozornost, putničke agencije više zabrinjava trend posjetitelja koji ne pune naslovnice – turisti su već počeli otkazivati putovanja na te destinacije i planiraju svoj odmor provesti negdje drugdje, piše New York Times.

U obje države, koje godišnje od turizma zarade desetke milijardi dolara, već su zabilježena otkazivanja hotelskih rezervacija. Iako je još prerano za precizne procjene, lokalni hoteli, turističke zajednice i čitava industrija vezana uz njih, strahuju kako će im bojkot nanijeti veliku štetu. Britansko ministarstvo vanjskih poslova već je izdalo i savjete za LGBT putnike kojima ih upozoravaju na zakone koji su na snazi u tim američkim državama.

Sjeverna Karolina, u kojoj je prošlog mjeseca donesen diskriminirajući zakon po kojem trans* osobe moraju koristiti javni toalet u skladu s podacima s rodnog lista te su iz gradskih uredbi uklonjene antidiskriminacijske stavke, već osjeća posljedice. Turizam je ključni pokretač ekonomije u toj državi, koja je šesta najposjećenija u SAD-u, a 2014. zabilježen je rekordni prihod od domaćih turista u iznosu od 21,3 milijarde dolara, prema podacima državne turističke agencije Visit North Carolina.

Više od 20 konvencija koje su se trebale održati u Charlotteu već je otkazano čime je taj najveći grad u državi izgubio prihod od oko 2,5 miliona dolara.

I Mississippi je suočen s negativnom reakcijom turista zbog tamošnjeg zakona koji omogućava diskriminaciju LGBT osoba temeljem religijskih uvjerenja, pa tamošnje putničke agencije i hoteli također bilježe otkazivanja rezervacija.

Poput Sjeverne Karoline i ta država puni budžet u velikoj mjeri zahvaljujući turističkoj industriji, a brojka zaposlenih u tom sektoru iznosi 10,5 posto ukupno zaposlenih u Mississippiju.

Jedno od popularnijih turističkih odredišta, Oxford, također bilježi negativni trend, a ostaje vidjeti koliki će gubitak zbog diskriminacijskog zakona zabilježiti grad koji je u 2015. ostvario prihod od čak 134,8 miliona dolara.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!