Vrhovni sud SAD-a donio historijsku odluku: Bračna jednakost u svih 50 država

27. 06. 2015

vrh_sud_rainbowPremda se odluka američkoga Vrhovnog suda o bračnoj jednakosti u svim državama SAD-a nije očekivala prije ponedjeljka, objavljena je tri dana prije, u petak, 26. juna.

Presuda, kako ju je nazvao New York Times, kulminacija višedesetljetnog zagovaranja i aktivizma, donesena je tijesnom većinom od 5:4. To konkretno znači kako će istospolni parovi diljem SAD-a, bez obzira na saveznu državu u kojoj žive, imati pravo sklopiti brak.

Podsjetimo, ovo je druga velika odluka Vrhovnog suda nakon 2013. godine, kad je srušen Prijedlog 8 te Zakon o zaštiti braka (DOMA).

Sudac Anthony Kennedy u obrazloženju odluke istaknuo je kako se gej osobe koje se žele vjenčati “nadaju kako neće biti osuđene na život u samoći, isključene iz jedne od najstarijih institucija ove civilizacije. One traže jednako dostojanstvo u očima zakona, a Ustav im sad to pravo i daje”.

Glas tog, inače konzervativnog suca, često je presudan u velikim predmetima poput ovog.

Na društvenim mrežama masovno se oglašavaju i američki političari i političarke. Čestitke je među prvima uputio predsjednik Barack Obama koji je ovu odluku nazvao “golemim korakom na našem maršu prema jednakosti. Lezbijski i gej parovi odsad imaju pravo na brak, baš kao i svi ostali”.

Predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton je, kaže, “ponosna što može proslaviti povijesnu pobjedu za bračnu jednakost”.

Dakako, konzervativni političari imaju drugačije mišljenje. Tako je republikanski predsjednički kandidat Mike Huckabee kazao kako je riječ o “lošoj i promašenoj odluci koja predstavlja čin protuustavne sudske tiranije”.

Nešto je umjereniji bio Jeb Bush, također republikanski predsjednički kandidat: “Vođen svojom vjerom, vjerujem u tradicionalan brak. Mislim da je Vrhovni sud odluke o ozakonjenju bračne jednakosti trebao prepustiti svakoj od država zasebno”, a njegovo mišljenje dijele i oponenti gej brakova.

Izvor: CroL.hr
Foto: Vanity Fair/Twitter

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!