Zabrana LGBTI događaja u Ankari se nastavlja nakon što je turski sud odbio žalbe nevladinih organizacija

27. 02. 2018

Izvor: ILGA-Europe
Prevela: Redakcija
Foto: albawaba.com

Zabrana javnih događaja u organizaciji LGBTI grupa, nametnuta od strane ureda guvernera Ankare u novembru 2017, potvrđena je od strane 4. i 13. administrativnog suda u Ankari.

Dvije nevladine organizacije iz Ankare, Kaos GL i Pembe Hayat (Ružičasti život) su se suprotstavile zabrani na sudu, tako što su nakon što je ured guvernera proglasio odluku započeli zakonsku akciju da se odluka promijeni. Obje su nevladine organizacije zabranu nazvale ilegalnom i tražile da se ona ukine.

No, žalbe obje nevladine organizacije su odbijene od strane gradskih administrativnih sudova.

“Da budemo potpuno iskreni, ove odluke su smiješne. Zabrana je diskriminirajuće i jasno kršenje osnovnih konvencija o ljudskim pravima koje je Turska svojevoljno potpisala. Zabrana nikada nije trebala biti ni uspostavljena, a kamoli branjena”, komentirao je Bjorn von Roozendaal, programski direktor ILGA-Europe.

Vijest o odluci suda o zabrani u Ankeri je još više zabrinjavajuća u svjetlu policijskog zadržavanja (i u nekim slučajevima, hapšenja) ljudskopravaških aktivista u Turskoj koja su se desila ranije ovog mjeseca. Među zadržanim aktivistima bio je osnivač organizacije Kaos GL, Ali Erol, što je još jedan primjer kako se situacija za organizacije civilnog društva u zemlji pogoršava.

Zabrana svih aktivnosti koje organiziraju LGBTI organizacije u Ankeri je imala zabrinjavajuće posljedice.

Prvo, geografski zabrana nije ostala u granicama Ankare. Otkad je uvedena, turski LGBTI aktivisti/kinje objavili su da je queer festival zabranjen od strane guvernerskog ureda disktrikta Beyoğlu, da je prikazivanje LGBTI filma u Bursi prekinuto od strane policije, i da je univerzitetska administracija Srednjeistočnog tehničkog univerziteta spriječila prikazivanje dva LGBTI filma.

Aktivisti/kinje su također primijetili/e da je zabrana u Ankari došla u isto vrijeme sa porastom govora mržnje protiv LGBTI osoba, sa negativnim komentarima u medijima. Ovo je uključivalo primjedbe upućene direktno na račun LGBTI organizacija civilnog društva.

“Legitimiziranje mržnje LGBTI osoba kroz ovakve mjere je nedopustivo. Moramo poslati poruku da ovo nije uredu, da turska LGBTI zajednica nije sama u ovome i da vas vaši prijatelji/ce u zemljama širom Evrope podržavaju u vašoj zakonskoj borbi”, rekao je Bjorn van Roozendaal.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!