Zbog polemike oko slikovnice “Dugine obitelji” premijerka Srbije ponudila ostavku

06. 05. 2018

Izvor: B92

Hrvatska slikovnica u kojoj “Roko ima dve mame, a Ana dvojicu tata” izazvala je polemiku između ministra za inovacije Nenada Popovića i premijerke Srbije Ane Brnabić.

Taj njihov sukob poslužio je kao povod za direktan udar ministarki Zorane Mihajlović i Jadranke Joksimović na premijerku tokom sjednice Vlade, koja je umalo okončana ostavkom predsjednice Vlade, pišu “Večernje novosti”.

Prema izvorima “Novosti”, u otvoreni verbalni sukob premijerke i Popovića umiješale su se i Mihajlovićeva i Joksimovićeva, otvoreno braneći Popovića koji je prije dva dana na Twiteru negodovao zbog sporne slikovnice.

Premijerka je ponudila ostavku predsjedniku Aleksandru Vučiću na šta je on, kako saznaje list, odgovorio da to ne dolazi u obzir.

Predsjednica Vlade, koja je još prije zasjedanja javno ukorila Popovića, otvorila je sjednicu, kako navode “Novosti”, sljedećim rečima: “Baš ti hvala, Nenade, na ovome što si uradio. Od toliko bitnih tema za državu ti se baviš perifernim stvarima.”

Popović, koji je na Twiteru napisao “da nam u trenutku kada se borimo na sve načine da podržimo rađanje, iz Hrvatske uvoze gej slikovnice, da se to pod hitno mora zaustaviti i stati na put onima koji žele da nas ubede da je u redu da Roko ima dve mame, a Ana dvojicu tata”, odgovorio je: “Nisam imao nameru nikoga lično da uvredim. Ipak, neću odustati od svog ličnog stava na koji imam pravo.”

On je, kako nezvanično saznaju “Novosti”, istakao da ga niko nije zaštitio kada su aktivisti LGBT populacije otvoreno prijetili njemu i njegovoj porodici. Naveo je da mu “nije manir da se svađa sa ministrima i da dosad u vladi nije uvredio nijednog kolegu, niti će”.

Mikrofon je zatim uključila Zorana Mihajlović braneći pravo Popovića na stav i kritikujući premijerku koja je napala ministrov rad zbog jednog tvita.

Popoviću je “čuvala leđa” i Jadranka Joksimović, upitavši da li su po našim zakonima dozvoljeni istopolni brakovi.

“Ako jesu onda, Nenad nije u pravu, ali ako nisu, što jeste slučaj, onda je on u pravu”, istakla je ministarka, prenose “Novosti”.

Ovom polemikom ponovo su se podigle tenzije između dvije ministarke i premijerke, koja je ostala u čudu poslije nastupa Joksimovićeve i Mihajlovićeve.

Poslije opomene predsjednika Vučića da javno ne ulaze u u sukobe, strasti su se smirile, na kratko, piše list.

Prije sjednice Vlade, Popović je saopštio da je iznio stav kao “roditelj i građanin Srbije kojem su na prvom mestu tradicionalne vrednosti”.

“Izneo sam legitiman stav, a sa druge strane, umesto bilo kakvih argumenata za ili protiv tog stava dobio sam najdirektnije pretnje i vređanje mene i moje majke. I to od onih koji se najviše zalažu za slobodu mišljenja i široku toleranciju u društvu. Jel to njihova tolerancija i demokratija”, upitao je Popović.

Premijerka je istakla da je Popović uvredio deo građana Srbije za koje radi i koji plaćaju vladu i poručila da bi volela kada bi se ministri malo više bavili svojim poslom, a ne iznosili lične stavove na razne teme, koje nisu u njihovoj nadležnosti: “Popović kao ministar bez portfelja za inovacije zadužen je da Ana, Stefan ili Miloš, da sva ta deca ostanu u Srbiji, posao mu je da se bavi time da napravi uslove da deca ostanu u našoj zemlji. Njegova izjava nije u duhu tolerancije koju Vlada pokušava da promoviše.”

Premijerka je za “Novosti” rekla da je ovo bio jedan od najtežih dana otkako je ušla u vladu.

“Verujem da, kao po mnogim pitanjima, Vlada treba da bude primer jedinstva, kolegijalnosti, timskog rada, požrtvovanosti prema ljudima sa kojima radite, a pre svega poštovanja u u viđavnosti. Žao mi je što to nekada nije tako i u tim situacijama svakako dovodim u pitanje svoje mesto i ulogu u Vladi”, rekla je premijerka.

Uz napomenu da voli Srbiju, ona je navela da je jedini razlog zašto je na čelu vlade njena “vera da ova zemlja može da ostvari svoj pun potencijal i da možemo da obezbedimo našim građanima normalan život, dobard standard, da možemo svetu da pokažemo svu našu kreativnost i iniventivnost”.

“Verujem da nam kao društvu više od svega treba jedinstvo, a ne stalno nalaženje razloga za nove podele. Verujem da u Srbiji više ne treba da bude bitno kakve je ko vere, seksualne orijentacije, etničke pripadnosti ili bilo kakve druge razlike, već da svi zajedno treba da guramo u istom smeru da bismo nadoknadili svo propušteno vreme”, rekla je Brnabić za “Novosti”.

Premijerka ističe da joj je u ovakvim trenucima “beskrajno značajna podrška predsednika Vučića”, sa kojim se iskreno konsultuje.

“I ovoga puta smo razgovarli o celoj situaciji. Pozvao me je da čuje kako se osećam povodom svega što se dogodilo na sednici Vlade i pre nje. Imam njegovo razumevanje i podršku i verujem da je to osovina koja Srbiji daje snagu i zbog koje vredi nastaviti borbu.

Premijerka zaključuje da sada treba sve ostaviti po strani i nastaviti zajednički rad na rješavanju problema građana.

“Očekujem od ministra da se fokusiraju na resore koje vode i jedinstvo”, poručila je premijerka.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!