Značajan pad stope samoubistava nakon legalizacije istospolnih brakova u SAD

27. 01. 2020

Studija koja je provedena među preko 26.000 mladih LGBT osoba u 32 američke savezne države utvrdila je da je stopa pokušaja samoubojstva pala za 7% među svim studentima_cama i 14% među gej mladima nakon što je istopolni brak legaliziran u SAD-u 2015. godine.

Samoubojstvo je drugi vodeći uzrok smrti američkih tinejdžera, a pet puta više je pokušaja samoubojstava među LGBT osobama nego među njihovim vršnjacima.

U državama u kojima istospolni brak nije legaliziran, nije bilo promjene.

Iako se ne može dokazati izravna veza između promjena u stopi pokušaja samoubojstava i legalizacije istospolnih brakova, istraživači vjeruju da su usvajanjem zakona LGBT djeca osjećala “više nade za budućnost”. Oni također vjeruju da ove mjere povećavaju toleranciju među vršnjacima istovremeno smanjujući stigmatizaciju koju osjećaju gej djeca.

Studija iz Danske i Švedske objavljena 2019. godine pokazala je slične rezultate i među oženjenim gej parovima. Istopolni brak dozvoljen je 2009. godine u Švedskoj, a 2012. u Danskoj. Studija je otkrila da parovi u istospolnim brakovima bilježe pad samoubojstava za 46%, u usporedbi s 28% onih u heteroseksualnim brakovima.

Izvor: upworthy.com

Komentari

komentara

LGBTI.BA – BH LGBTI info portal
LGBTI.ba je bosanskohercegovački virtuelni prostor, namijenjen javnosti i LGBTI zajednici. LGBTI.BA nudi aktuelne multimedijalne sadržaje o životu lezbejki, gejeva, biseksualnih, transrodnih i interseksualnih osoba, kao i o LGBTI kulturi, javnim politikama i pravima. LGBTI.BA je platforma za informiranje o temama koje propituju heteronormativnost društva, te se zalaže za slobodu samoodređivanja.

Urednica:
Lejla Huremović

Kontakt:
e-mail: [email protected]
telefon: +387 33 551 000

Kontaktirajte nas!