12 hit izjava Vjerana Miladinovića Merlinke

Izvor: GayEcho

Vjeran Miladinović, koji je u sjećanju mnogih ostao poznatiji kao Merlinka, jedan je od najprepoznatljivijih simbola LGBT zajednice u Srbiji, budući da je bio prvi javno deklarisani transvestit bivše Jugoslavije. Ono čime je Vjeran plijenio i osvajao simpatije čak i onih koji sa podozrenjem gledaju na homoseksualnost, transeksualnost i prostituciju, odnosno tri stigmatizovane grupacije u koje se Miladinović uklapao, jeste upravo način na koji je, sa uživanjem i neodoljivom dozom humora, govorio o svom životu u ulici Gavrila Principa, gdje su se okupljale prijateljice noći tokom 90-ih godina prošlog vijeka.

“Ti sa takvim uživanjem govoriš o prostituciji da ja ne mogu da poverujem da se ti time baviš zbog para”, konstatovala je tada 25-godišnja Tatjana Vojtehovski Stevanov u čijoj emisiji Stavovi je bio gost, na šta ju je dočekalo ironično pitanje, propraćeno pogledom ispod oka i elegantnim odmahivanjem ruke, u kojoj se nalazila upaljena cigareta tokom cijelog trajanja emisije, “Šta vi mislite, da ja odem kući i plačem što sam prostitutka?”

U nastavku pročitajte još nekoliko izjava iz spomenute emisije, koje će vas sigurno nasmijati.

 • Ja u te brakove i idealne ljubavi uopšte ne verujem. Muškarac oženi normalnu ženu, dobiju decu, pa se razvedu. Sanela (prim. aut. druga transeksualna prostitutka, takođe gošća emisije Stavovi) je mlada i naivna, ali kada dođe u moje godine neće razmišljati o tome. Mi smo žestoko zagrebale u blud. Mi smo tolike kamenjarke žestoke, znate, da od toga nema ništa. Ja znam da ću do kraja života biti sumanuta za polnim organom istog pola.
 • Za ovu emisiju sam specijalno stavila predratne sise made in Zagreb vredne 800 maraka.
 • Za noć imam 2-3 mušterije ili 60cm.
 • Nikad se ne odvajam od gumice (prim. aut. prezervativa) zato što sam neodoljiva. Neodoljiva i labilna u kombinaciji, pa mi ne treba mnogo da me neko nagovori.
 • Ja se ne kajem što sam imala 10.000 muškaraca. Mogu samo da se kajem što ih nisam imala 20.000, ali bila sam glupa i nisam racionalno trošila svoje vreme.
 • Boriću se da što duže opstanem na ulici. Meni se ovo k*rvanje toliko osladilo da nemam nameru da prestanem bar još 10 godina, a onda ću da se krpim različitim implantima. Zamislite da se ja zatvorim u 4 zida, a ovako lepa deca gmižu okolo! Može barem jedna šljakica da padne gratis na veče kad naletim na ovakve piliće.
 • Ovde je čovek pošten samo onoliko koliko sakrije. Zar nije prostitucija i ono kad se ćerka udaje, a majka kaže: ‘Nemoj, sine, molim te, Peru, nego uzmi Miku, zato što je Mika sin jedinac, a otac mu ima 2 traktora i jedan kombajn’. I to je prostitucija. Šta je nemoralno? Nemoralno je kada ona izađe u beloj venčanici u crkvi, tako se milo gledaju, viču da-da, popovi udaraju svetom vodicom, stavljaju burme, kumovi se grle i ljube. A posle 5-6 godina, ostavila dvoje dece, otišla u zvečku, oni se rastali. To je još veći nemoral nego ja. Ja ničiji život nisam upropastila. Sve što radim – radim sebi.
 • Odemo Sanela i ja sa mušterijama, i ja kažem: ‘Jaoj, Sanela, koliki ovaj moj ima’. Ona kaže: ‘I moj’. I sad se svađamo pola minuta, ja kažem da moj veći ima, ona da ima njen. Ja im kažem: ‘Priđite, molim vas, da se izmerite’. Oni priđu jedan drugom, maltene udare jedan drugom u pupak, i vidim počeše oni čudno da se gledaju. Levo-desno, spanđaše se. I ja i Sanela uhvatismo nokat. Neću da rizikujem. Jedan, ali vredan. Bolje vrabac u ruci nego golub na grani. Čim meni muškarac kaže da idemo u grupnjak, vidim ja koliko je sati.
 • Ja uvek tražim mušteriji da stavi dve gumice. Oni me pitaju: ‘Zbog čega, sestro, dve?’, a ja kažem: ‘Pa, ako jedna prsne da ima druga da ne ostanem trudna’.
 • Apelujem na gradske oce da se ulica Gavrila Principa preimenuje u Merlin jer sam ja mnogo više učinila za Srbe. Oni su zbog mene samo s*ršavali, a Gavrilo Princip je tolike ljude odveo u rat, mnogi su ubijeni, osakaćeni.
 • Može se prostitucijom baviti i u starosti. Kako Desa? Ima 80 godina, a radi. Zapisali je u doba kralja Aleksandra.
 • Ja sam utoliko nemoralnija što me više pošten svet puni parama. Prostitutku stvara pošten svet. Sa mnom ne spavaju makroi nego spavaju očevi, ujaci, stričevi i dede iz poštenih porodica.

Život Vjerana Miladinovića je okončan 2003. godine na tragičan način, tako što je zadavljen, a potom više puta udaren zidarskim čekićem. Iako je postojala osnovana sumnja da su dvojica muškaraca umiješana u ovaj zločin, niko nije odgovarao zbog nedostatka dokaza. Merlinkino tijelo je pronađeno tek mjesec dana nakon smrti u poodmakloj fazi raspadanja. Upravo po njoj nosi naziv filmski festival koji promoviše filmove o LGBT populaciji u Srbiji, i čije će se sarajevsko izdanje održati ovog vikenda, 27. i 28. januara u Art kinu Kriterion.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!