AUDIO: Omladinski program BH Radija 1: Svakodnevni život gej i strejt para u BiH

bh_radio1Piše: Bojana Vasić

Polazeći od činjenice da je voljeti i biti voljen pravo svake osobe, Slobodni poligon, emisija Omladinskog programa BH Radija, realizovao je emisiju o svakodnevnom životu gej i strejt para u BiH u saradnji sa Sarajevskim otvorenim centrom. O svojim vezama su pričali Alem i Maida, strejt par i Nikola i Alex, gej par iz BiH.

Alem i Maida su se upoznali na fakultetu, a Nikola i Alex su se upoznali na konferenciji u Sarajevu, kojoj su prisustvovali poslovno i zapravo su prvo bili poslovni saradnici. Alem i Maida ne kriju svoje emocije u javnosti, niti da su par, te nikada nisu imali neprijatnu situaciju zbog toga. “Smatram da je sasvim normalno da se dvoje ljudi voli i da pokažu svoj emocije”, dodaje Alem.

Nikoli i Alexu, s druge strane, prolaznici obično upute čudne poglede, međutim, oni naglašavaju da to zavisi od mjesta i situacije, te da u Banja Luci i Sarajevu šetaju kao par, i da su imali i ugodnih iskustava. Za razliku od Maide i Alema, Nikola i Alex moraju procijeniti da li je sigurno za njih da pokazuju svoje emocije u javnosti.

Maida kaže da nikada ne bi znala prepoznati gej par u javnosti da ih lično ne poznaje, dok Alem nije bio u prilici vidjeti gej par u javnosti. Međutim, ono što mogu za sebe reći jeste da je njima svejedno da li je par gej ili strejt. Nikoli i Alexu je drago da vide bilo koga ko je zaljubljen i sretan, međutim, ponekad se pojavi ljubomora. “Ponekad imamo taj moment ‘oni mogu normalno da se drže za ruku u svakom gradu u BiH’ i niko ih neće čudno pogledati, a nas hoće, oni nemaju problem kad idu kod svojih toditelja, mi zapravo imamo. U svakom slučaju imamo ponekad te momente ljubomore zato što nemamo ista prava i, nažalost, oni imaju neke privilegije koje mi nemamo”, objašnjava Nikola.

Parovi su također razgovarali i o upoznavanju porodice partnera/ice, njihovom prihvatanju i odnosu, te stanovanju i standardnim problemima u vezama. Alem i Maida za probleme u svojoj vezi kažu da su mali i nevažni, dok Nikola i Alex za najveći problem navode odbačenost sredine i sigurnost. Oni ne mogu biti ono što jesu u svakoj situaciji, iako su slobodniji od većine gej parova koje oni znaju. Alem i Maida su slobodni u svojoj vezi, dok je za Nikolu i Alexa drugačija situacija, Nikola kad baki i dedi spominje Alexa, spominje ga kao “druga Alexa”.

Oba para smatraju da su im veze podsticaj, a nikako prepreke za napredak u životu.

U drugom dijelu razgovora, parovi su razgovali o budućnosti, zdravstvenim pregledima, braku i djeci. Maida i Alem planiraju jednoga dana stupiti u brak u BiH, kada za to budu spremni, a sličan stav imaju i prema djeci. Za Nikolu i Alexa stupanje u brak i djeca ne zavise samo od njih samih. Oni planiraju biti skupa, a u slučaju da se gej parovima odobri stupanje u brak ili registrovanje životnog partnerstva, oni bi to uradili više iz političkih razloga, da skrenu pažnju na postojanje gej osoba u BiH.

Strejt parovi u BiH nemaju društvenih ograničenja, dok se gej parovi svakodnevno suočavaju s ograničenjima. Nikola smatra da i kada bi se odselili u drugu državu svakako bi imali kontakt sa porodicom, opet bi morali govoriti u istom kontekstu i Alexa bi Alexa morao predstavljati kao druga. On napominje da nije samo gej parovima teško vidjeti budućnost u BiH, već i strejt osobama, ali i onima koji nisu u vezi. Kroz svoj rad u nevladinim organizacijama Nikola i Alex žele ostati u BiH i pokušati promijeniti trenutnu situaciju.

Poslušajte kompletnu emisiju!

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!