Beograd Pride: ‘Prije 15 godina ovdje je bio krvavi obračun, a vidite nas sada. Ova zemlja i grad su naši’

19. 09. 2016

bgprajd_zrakIzvor i foto: Crol.hr

Povorka ponosa pod sloganom “Ljubav mijenja svijet” u kojoj je, prema procjeni policije, sudjelovalo više od hiljadu ljudi, prošla je središtem Beograda bez incidenta, a najavljeni antiprosvjed vjernika na kojem se okupilo nekoliko osoba neslavno je propao.

Početak beogradske Povorke ponosa obilježio je poljubac između dvije djevojke, a Sunčica i Jelena pred svima su pokazale koliko su zaljubljene i da je ljubav jača od svega, piše GayEcho. Sam događaj je otvorila kuma Prajda, glumica Mirjana Karanović uz poruku kako nam “slobodu niko ne može donijeti na prag” i da se za nju moramo izboriti.

bgprajd_setnja

Podršku Prajdu su sudjelovanjem pružili brojni predstavnici LGBT organizacija iz Norveške, Amsterdama, Švedske i Turske, te političari i javne osobe, kao i ambasadori Velike Britanije, SAD-a, Njemačke i Italije, te šef delegacije EU Michael Davenport.

Organizatori su poručili kako se ovogodišnja povorka može nazvati povijesnom jer kolona je prvi put prošla od Slavije do “srca Beograda”.

bgpoljubac

Kako piše B92, koji je, poput još nekih medija, događaj prenosio uživo, pojedini građani pozdravljali su s terasa i mahali sudionicima Prajda, a bilo je i onih koji su izražavali nezadovoljstvo poput jednog koji je na prozoru istaknuo srbijansku zastavu i transparent kojim poziva na kriminalizaciju sodomije sa slikom osobe obučene u dugine boje iza rešetaka.

Koncertom na Trgu republike završen je službeni dio beogradske Povorke ponosa koja je protekla bez incidenata, a na osiguranju je prema procjenama medija uključeno oko pet hiljada policajaca. Boban Stojanović je u ime organizatora poručio kako ovo nije bio samo praznik ponosa LGBT zajednice, već svih onih koji šute i trpe jer se osjećaju nemoćnima.

bgpolicajac

“Svima njima želimo reći kako se vrijedi boriti i živjeti i vjerujemo da ljubav mijenja svijet. Mi smo svi heroji, ova zemlja i grad su naši”, rekao je Stojanović i dodao: “Ovo je prije 15 godina bio krvavi trg pri pokušaju prvog Prajda, a vidite nas danas.”

Kako prenosi Blic, policija je prije početka Prajda zaustavila grupu vjernika koji su namjeravali održati protuprosvjed, a u koloni je bilo nekoliko građana koji su nosili trasparente i ikone, a među njima su dvije osobe bile obučene kao pravoslavni svećenici.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!