U Beogradu se danas održava Parada ponosa!

18. 09. 2016

14231203_1211401692224587_4148306046605396393_oIzvor: GayEcho, GayEcho

U Beogradu će danas s početkom u 12 sati biti održana Parada ponosa 2016. Početak manifestacije koja promoviše prava i jednakost LGBT zajednice zakazan je za podne šetnjom sa Trga Slavija.

Na beogradskim ulicama je mirno, centralne ulice su uoči Parade ponosa zatvorene za saobraćaj vozila. U tom dijelu grada je primjetan veliki broj policajaca i pripadnika specijalnih jedinica pod punom opremom.

Javni gradski saobraćaj odvija se po izmijenjenom režimu. On se sukcesivno zatvara od 7.30, a od 8.00 sati pojedini dijelovi grada su potpuno zatvoreni tako da je onemogućen prilaz široj zoni skupa.

Policijski kordoni raspoređeni su duž ulice od Slavije do Trga Republike, kojom će se kretati učesnici Parade ponosa. Već na pojedinim mjestima primjećuju se oklopna vozila, kao i cisterne za vodu i druga vozila.

Ulazak na Paradu ponosa moguć je sa Zelenog venca (iz Prizrenske ulice), kod zgrade Generalštaba (ugao Kneza Miloša i Nemanjine ulice), kod Pravnog fakulteta (ugao Beogradske i Bulevara kralja Aleksandra) i sa Trga Slavija (za one koji dolaze iz pravca Bulevara oslobođenja, Mekenzijeve, Deligradske i okolnih ulica).

Početak “Parade” u 12.00 proglasit će glumica Mirjana Karanović koja će biti proglašena “Kumom” ovogodišnjeg skupa.

Organizatori, kako je rečeno agenciji Beta, očekuju dolazak gradonačelnika Beograda Siniše Malog, ministarki Ane Brnabić, Nele Kuburović i Slavice Đukić Dejanović. Također, učesnicima Parade ponosa pridružit će se i predstavnica Evropskog parlameta Tanja Fajon.

Organizatori su naveli da će, kao i svake godine, radi sigurnosti učesnika dio grada u neposrednoj okolini trase “Parade” biti pod pojačanim nadzorom policije.

“Minut tišine”, u znak solidarnosti sa LGBT zajednicom Turske i kao znak sećanja na ubistvo Hande Kander, trans osobe, seksualne radnice, aktivistkinje, bit će održan kod Spomenika obešenim rodoljubima na Terazijama.

Na Trgu Republike govorit će javne ličnosti, predstavnici lokalnih i međunarodnih organizacija za ljudska prava i LGBT prava, poslije čega slijede nastupi pjevačica Nataše Bekvalac, Bojane Stamenov i Marine Perazić, i DJ Vanje Bursać.

U 12.00 ispred Vlade Srbije članovi pokreta “Obraz” i “Srpskog narodnog pokreta Naši” najavili su “skup protiv razaranja porodičnih vrijednosti”, ali je potom saopšteno da je taj skup zabranjen.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!