BIH: Žene u sportu

09. 09. 2013

1175258_579421005429559_1107747872_nDruštvo za razvoj i promociju ženskog sporta u RS i BiH Žene u sportu – Women in Sport / WinS, osnovano je u šestom mjesecu 2012. g. sa sjedištem u Banja Luci, od kako navode na svojoj oficijelnoj facebook stranicistrane “malih” građana ali sa velikom sportskom ideologijom.

Misija i vizija WinS-a je ukazati na potrebu ozbiljnije afirmacije i ravnopravnog tretiranja ženskih sportskih klubova i sportašica uopće, od strane nadležnih institucija, sportskih organa upravljanja i privrednih subjekata. Ključne ciljne grupe udruženja su djeca, omladina, žene, osobe sa invaliditetom i stanovništvo iz ruralnih krajeva.

U sklopu WinS-a može se uključiti u sportske škole i rekreativne sadržaje, posebno prilagođene svakoj starosnoj kategoriji ili fizičkoj sposobnosti učesnica_ka: Školi rukometa, Školi plivanja za djecu i grupa za starije neplivače, Školi fudbala za djevojčice, Školi košarke, Školi samoodbrane za žene, djevojke i djevojčice, brdskom biciklizmu, rekreativnim fitness časovima za sve uzraste, treninzima kondicionih priprema, brdsko – planinskom pješačenju (turističko-rekreativne ture), fizikalno-terapeutskim vježbama, a nude se i nutricionistički savjeti i angažman privatnih trenerica.

Wins je dosada organizirao nekoliko humanitarnih događaja, kao što su Sportska sedmica za prevenciju i borbu protiv raka dojke, humanitarni garage sale itd., a članice su učestvovale u Race for cure, One billion rising, GARD projektu osnaživanja žena u ruralnim sredinama, Sajmu sporta itd.

U sklopu 8. Pitch Wise-a, festivala ženske umjetnosti i aktivizma, organizovat će se radionica FEM fudbal, koju će voditi članice ženskog nogometnog kluba SFK 2000 iz Sarajeva.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!