Biti gay u BiH

02. 11. 2015

c669b873c6ab0980b004988578bbb17bPiše: Irena Omazić
Foto: Pinterest

Kada se govori o tome kako je biti gej u BiH uvijek dođemo do priče o poštivanju ljudskih prava i sloboda. Stav da nije vaš problem to što je netko pretučen_a na ulici vašeg grada (samo zato što je LGBT osoba) ne donosi dobro ni vama ni društvu u cjelini.

Ako sutra bude pretučeno vaše dijete samo zato što je bilo sa osobom koja je gej, hoće li tada to biti i vaš problem?

Za one čija je čaša uvijek napola puna, život u BiH nije loš. Ima tu i tamo problema i trzavica, ali gdje ih nema… Ta napola puna čaša znači da se možete slobodno kretati, izlaziti, možete živjeti svoj život, možete se čak otvoreno izjasniti da ste gej, ali da imate neka prava, e to nemate.

Ako stvarnost percipirate kao okorjeli optimist/kinja, onda ovo i nije previše strašna pojava jer u ovoj zemlji nitko nema prava, zakon džungle je jedino pravilo koje ovdje važi. Može vam se dogoditi da na ulici za vama viču “Pederuuuuuuu!”. No, budući da naše društvo ne voli isticanja u bilo kojem obliku, netko će ovom reći da je budala, a sutra će već netko drugi biti i peder i budala. Idemo dalje.

Hoćeš prava? Onda nemoj stršati iz gomile

Ima ta društvena stvarnost više svojih dimenzija, i šarenu, i crnu, i bijelu. Ako ste jedan_a od pripadnika_ica LGBT zajednice imate neku slobodu – nemate prava, izloženi ste diskriminaciji, ali niste sustavno zlostavljani i maltretirani, dakle, (po ovdašnjim parametrima) dobro je. Dobro je samo zato što postoje gori od nas, gdje je život teži i opasniji, gdje nemate ni prava ni slobodu, a ni ljudsko dostojanstvo.

Još uvijek postoji veliki broj zemalja koje su ekonomski razvijene, ali su ipak na ljestvici kršenja ljudskih prava i sloboda vrlo visoko. Tunis je jedna od takvih zemalja gdje homoseksualnost još uvijek nije dekriminalizirana. Osobe za koje se sumnja da su u homoseksualnim vezama izlažu se ponižavajućim pregledima čiji se nalazi kasnije koriste kao dokazni materijal u sudskim procesima. U jednom ovakvom procesu u rujnu 2015. godine 22-godišnji mladić osuđen je na zatvorsku kaznu od godine dana.

Nisu nerazvijene zemlje trećeg svijeta jedine sa problemima i diskriminacijom prema LGBT osobama. Sudeći po istraživanju koje je provedeno 2014. godine, biti dio LGBT zajednice u SAD-u još uvijek je opasno. Naime broj ubojstava koja su motivirana mržnjom prema trans* osobama porastao je za 13% u odnosu na 2013. godinu.

Život ili tapkanje u mraku

Ako ste od onih kojima je čaša uvijek napola prazna, mislit ćete da život osobe homoseksulne orijentacije u BiH nalikuje tapkanju u mraku i samo povremeno netko zapali šibicu da vidite kuda tapkate i koliko ste daleko od provalije. To svjetlo predstavlja povremenu brigu institucija države za LGBT osobe koja se očituje u sastancima, tribinama, razgovorima i donošenjem odluka od kojih nema konkretne koristi.

Prema najnovijem istraživanju o LGBT pravima u BiH, koje je proveo Nacionalni demokratski institut, tri od četiri LGBT osobe su psihički zlostavljane, jedna od dvije osobe su diskriminirane pri zapošljavanju… Unatoč prividnim slobodama i nastojanjima države da zadovolji formu brižnosti prema ovoj populaciji, aktivizam i borba za (LGBT) svoja, ali i tuđa prava, ima cijenu. Svaki put kada izlazite na ulicu morate paziti ima li u ulici dovoljno svjetla, je li prekasno da tim putem prođete sami, ima li previše mračnih kutaka iz kojih palica može poletjeti na vas…

Na kraju tunela…

Dok mi tapkamo u mraku, razvijene i naprednije zemlje, koje nisu previše (fizički!) udaljene od nas u BiH, prosperiraju. Jedna Švedska dekriminalizirala je homoseksualnost već 1944. godine, a dopustila istospolne brakove 2009. godine kao sedma zemlja u svijetu. Unatoč velikim pravima i slobodama koje uživaju svi građani_ke ove zemlje, pa i oni iz reda LGBT zajednice, Švedska je ekonomski stabilna i razvijena zemlja.

Život u jednom takvom društvu znači da vas nitko ne pita kakvi ste i zašto ste takvi i gdje su ova naša ovakva pitanja čudna, jer pita li vas netko kako je biti čovjek u BiH? Kakve posljedice za sobom povlači “ljudstvo” u BiH? Nema razlike u pravima niskih i visokih ljudi, malih i velikih, muških i ženskih, homo i hetero…

Jeste li među onima kojima je čaša uvijek napola puna ili prazna ovisi o tome jeste li okorjeli optimist/kinja ili realist/kinja. Ako gledate uvjete i način života onih koji_e žive u Švedskoj teško ćete podnijeti našu svakodnevicu bez depresije i dubokih razočarenja.

Ako pak gledate uvjete i način života onih koji_e žive u Africi shvatit ćete da je život LGBT osoba u BiH med i mlijeko.

Šuti, dobro je!

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!